Zvizdić pozvao NATO da rasporedi trupe u Brčkom, Nešić mu rekao da ih “pozove u Sarajevo”

Zvizdić pozvao NATO da rasporedi trupe u Brčkom, Nešić mu rekao da ih “pozove u Sarajevo”

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, pozvao je NATO da raspori kontigent vojnika u Brčko distriktu. 

Dodao je i da bi snage EUFOR-a trebaju biti “prisutnije” u povratničkim mjestima. 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić na to mu je odgovorio istakavši da da RS nikad nije bila prijetnja za sigurnost, ni BiH ni drugih, “dok su, nažalost, u brojnim izvještajima State departmenta i zemalja EU pojedine grupe u Federaciji BiH markirane kao prijetnja globalnoj sigurnosti zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom “Islamska država”.

Nešić je poručio Zvizdiću da NATO trupe zove u Maoču, kada ih već zove u Brčko distrikt.

– Denis nikada nije bio u Brčkom, posavjetovao bih mu da ode i razgovara sa ljudima. U Brčkom, ako hoće, može naučiti kako Srbi, Bošnjaci i Hrvati zajedno i mirno žive, međusobno se poštujući. Njihova djeca idu u iste škole i nemaju dvije škole pod jednim krovom, kao što je to slučaj u FBiH – napisao je Nešić na mreži X.

Ministar sigurnosti BiH je naveo da tužno, “koji je dobar dio života vlast”, skoro 30 godina nakon rata priča o njemu, umjesto o budućnosti, investicijama, radnim mjestima.

– Ne čuh Denisov poziv Zapadu: “Dođite i uložite ovdje!”. Naprotiv, ovom porukom im je poručio da ovdje nije bezbjedno, a kapital bježi sa mjesta koja nisu sigurna. Očito, baš ga briga kako narod živi, jer njemu je dobro na budžetskim jaslama -dodao je Nešić.

Kad je riječ o sigurnosti povratnika, Nešić je naveo da bi Zvizdić da, čita izvještaje o sigurnosti, a “bio bi red da ih pročita za platu od 8.000 KM”, vidio da su svi incidenti u Republici Srpskoj rasvijetljeni, za razliku od onih u FBiH.

– Da pozovemo, Denise, EUFOR da čuva srpske povratnike u Vozući, Tumarama, Mostaru, Zenici? Možda oni rasvijetle napade koji su se tamo dešavali. Možda ne bi bilo loše ni da zamolimo EUFOR da patrolira ulicama Sarajeva, u kojem vlada Zvizdićev Narod i pravda, a gdje bezbjednost nikada nije bila gora, pa građani malo-malo svjedoče pucnjavama, ubistvima, paljenju automobila i mafijaškim obračunima – naveo je Nešić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica