Naučnici i dalje neodlučni o štetnosti zračenja mobilnih uređaja

Naučnici i dalje neodlučni o štetnosti zračenja mobilnih uređaja

Iako najnovije studije zaključuju da nemamo razloga za brigu, vječita rasprava o štetnosti mobilnih uređaja daleko je od završetka, piše tportal.hr.

Utječu li smartfoni zračenjem na naše zdravlje? Raspravama, na našu žalost, još nema kraja, no to ne znači da timovi prestaju s istraživanjem, izvještava The Verge. Najnovija studija provedena na Američkom nacionalnom institutu zdravstva u sklopu programa Nacionalne toksikologije objavila je da normalna radijacija iz smartfona nije štetna za ljude. Naučnici su, kako bi to dokazali, skupinu štakora ozračili 2G i 3G radiofrekvencijama, a rezultati dokazuju da im nije naštetila ni povećana doza radijacije. Ovo, doduše, ne dokazuje skoro ništa jer su rezultati ostalih istraživanja polučili niz prilično bizarnih rezultata.

U drugoj studiji muški štakori ozračeni 3G-om i 2G-om dobili su rak na srcu, dok ženke nisu. U trećoj studiji niti ženke niti mužjaci nisu pretrpjeli nikakvu štetu, s time da ih je ozračilo puno više radijacije nego što diktiraju standardi za mobilne uređaje. U studiji u kojoj se pratio razvoj potomstva ženke i mladunci imali su smanjenu težinu, ali su narasli do pune veličine, a životni vijek bio im je duži od onog kod štakora koji nisu bili izloženi zračenju.

U sklopu komentara studije naglašeno je da se iskustvo štakora ne može izravno preslikati na ljude – s obzirom na to da su pokusne životinje bile ozračene po cijelom tijelu, dok u slučaju ljudi zračenje najdalje ide od glave do bokova. Također, treba naglasiti da testiranje nije bilo vršeno 4G frekvencijama, što znači da potencijalni rizik uzrokovan radiovalovima 3G i 2G ne mora imati nužnu povezanost s LTE-om.

Kako što ste vjerovatno i sami zaključili, raspravi o štetnosti mobilnih uređaja još se ne nazire kraj. Studije zahtijevaju vanjske osvrte koji će potaknuti dodatnu razinu istraživanja. Laboratorijska istraživanja daju nam samo ograničene ili površne informacije, čemu svjedoče više-manje svi rezultati dugoročnih pokusa. Najnoviji rezultati istraživanja samo dokazuju to da izlaganje zračenju nema nikakvih kratkoročnih posljedica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica