Naučnici došli do zanimljivog zaključka o zdravstvenim koristima čokolade

1 10
Podijelite vijest

Čokolada ima mnoga korisna svojstva. Ona je lijek, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja.

Idealna količina

Podstiče lučenje hormona sreće, a smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naravno, ovi benefiti važe samo ako se unosi u umjerenim količinama. Neumjeren unos čokolade može imati negativan efekt na zdravlje, pa se u tom slučaju mogu javiti osipi, kao i tahikardija i hipertenzija. Idealna količina čokolade je do 100 grama dnevno. Sve preko toga postaje štetno za organizam.

Kako je ovaj slatkiš oduvijek bio predmet brojnih istraživanja, naučnici su došli do zanimljivog zaključka, a to je da čokolada može pomoći i u gubljenju suvišnih kilograma. Jedna studija na Harvardu dokazala je da žene u postmenopauzi koje svakodnevno pojedu malo čokolade za doručak lakše i brže mršave. Eksperiment je trajao dvije sedmice. Tri grupe od 19 žena u postmenopauzi bile su dobrovoljci u istraživanju.

Žene iz prve grupe u roku od sat nakon buđenja dobivale su oko 100 grama mliječne čokolade, a učesnice iz druge grupe jele su čokoladu u istoj dozi, samo sat prije spavanja. Kod žena koje su ujutro jele čokoladu, težina se nije mijenjala, ali se poboljšao sastav crijevne flore, a, također, im se smanjio obim struka.

Fizička aktivnost

Druga grupa, također, je osjetila boljitak. Žene iz ove grupe su povećale fizičku aktivnost sljedećeg dana u prosjeku za 6,9 posto, a imale su i manju potrebu za slatkim. Glavni zaključak do kojeg su naučnici došli tokom ovog eksperimenta jeste da žene, koje su svakodnevno jele 100 grama čokolade, nisu se ugojile.


Podijelite vijest