Naučnici otkrili misteriozni signal iz središta galaksije

Screenshot 5 33
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Naučnici su otkrili neobičan signal koji stiže iz misterioznog, za sada nerazjašnjenog, izvora u središtu naše galaksije, navodi “Astrophysical Journal”.

Signal je prvi put primijećen 2020. godine i neobičan je na više načina.

Prije svega, nije jasno odakle dolazi, jer naučnici nisu uspjeli da otkriju njegov izvor. Osim toga, njegov intenzitet mijenja se na neuobičajen, nepravilan način – pali se i gasi bez nekog reda.

ČITAJ JOŠ:  Sok od malina

Konačno, izvor emitujeje relativno rijetke, cirkularno polarizovane radiotalase. Sve ovo zajedno pokazuje da je riječ o nečemu što nikada do sada nije zabilježeno.

Ovaj izvor zračenja nazvan je “Andy’s object“, po Ziteng Wangu sa Univerziteta u Sidneju, kome je nadimak Endi, a koji je prvi otkrio ove radiotalase.

Zajedno sa svojim kolegama Vang je neobičan signal zabilježio šest puta uz pomoć australijskog radioteleskopa, a nakon toga isti signal uhvaćen je radioteleskopom “Merkat” u Južnoafričkoj Republici.

Astronomi su otkrili da je izvor samo povremeno emitovao radiotalase u periodu od nekoliko sedmica, ali najveći dio vremena nije se pojavljivao.

ČITAJ JOŠ:  Da li će velike vrućine smanjiti širnje koronavirusa?

Kad ih je posljednji put emitovao u februaru ove godine, nekoliko mjeseci nakon što je prvi put otkriven, naučnici su u njega uperili neke od najmoćnijih teleskopa koji postoje na Zemlji, a da nisu radioteleskopi, ali i dalje nisu vidjeli ništa.

“Izgleda da to zračenje nije u skladu sa bilo kakvom zvijezdom ili objektom koji razumijemo”, rekao je za “Science News” David Kaplan sa Univerziteta Wisconsin-Milwaukee, koji je bio član istraživačkog tima.

GODISNJICA
MARKETING