Naučnici potvrdili postojanje leda na oba pola na Mjesecu

Do sada je postojanje leda na Mjesecu bilo samo hipotetički, ali on je pronađen na oba Mjesečeva pola pomoću indijske letjelice Chandrayaan-1 koja je kružila oko našeg prirodnog satelita 2008. i 2009. godine.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na južnom polu led se nalazi isključivo u kraterima do kojih sunčeva svjetlost ne dopire, dok je na sjevernom led mnogo rasprostranjeniji.

ČITAJ JOŠ:  Volkswagen nagovijestio povratak klasičnih modela, ali s električnim pogonom

Temperature tokom dana na Mjesecu dostižu i preko 100 stepeni Celzijusa, ali s obzirom da je njegov nagib samo 1,54 stepena, područja oko polova su u vječitom mraku i tamo je temperatura konstantno oko -157 stepeni, te je stoga postojanje leda omogućeno.

Lokacije leda na južnom (lijevo) i sjevernom (desno) polu Mjeseca (Foto: NASA)

Lokacije leda na južnom (lijevo) i sjevernom (desno) polu Mjeseca (Foto: NASA)

Potvrda postojanja leda na površini Mjeseca je izuzetno važna za buduće misije, s obzirom na to da bi se njegovim topljenjem mogla dobiti stvar neophodna za život ljudi – voda.

ČITAJ JOŠ:  Kako slušanje muzike može poboljšati vaš trening

Osim vode koju bi mogli budući astronauti piti na površini Mjeseca u potencijalnim lunarnim bazama, ona bi se mogla razdvajanjem vodika i kisika koristiti za pravljenje pogonskog goriva za letjelice. Također, dobijeni kisik bi se mogao koristiti i za disanje astronauta.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING