Portal 072info

Naučnici pronašli nešto nevjerovatno U KRVI ŽENE KOJA JE ŽIVJELA 115 GODINA!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hendrikje van Andel-SchipperRođena 1890. godine, Hendrikje van Andel-Schipper preminula je 2005. godine kada joj je bilo 115. Praktično do same smrti bila je vrlo vitalna, u relativno dobrom zdravlju i kognitivnim sposobnostima. Kako je to moguće?

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je oporukom svoje tijelo nakon smrti ostavila naučnicima za potrebe njihovih istraživanja, odnosno dala je dozvolu da ispitaju njenu krv i organe, što su oni i učinili – tragajući za “tajnom” njene dugovječnosti. Otkrili su neke vrlo zanimljive stvari….

Otkrili su da je oko dvije trećine njenih bijelih krvnih zrnaca stvoreno iz samo dvije matične stanice, izvijestio je New Scienties. (Matične stanice stvaraju bijela krvna zrnca, koja su odgovorna za borbu protiv infekcija, ali imaju i druge funkcije).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obično, oko 1.000 matičnih stanica aktivno stvara ove krvne ćelije. Ovo otkriće podrazumijeva da matične stanice odumiru tokom godina i da zaista postoji granica ljudskog života.

U jednoj od studija koje su rezultat ovog istraživanja, a koja je objavljena u časopisu Genome Research, naučnici su otkrili niz mutacija bijelih krvnih zrnaca kod Hendrikje, ali tvrde da su sve bile bezopasne. To znači da je vjerovatno imala “vrhunski sistem za popravljanje ili uništavanje stanica s opasnim mutacijama”, iako nije sasvim jasno šta bi to moglo biti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kada mutiraju stanice, postoji mogućnost selekcije i neke somatske mutacije mogu dovesti do raka” kaže Chris Tyler-Smith. “Sada vidimo niz somatskih mutacija u normalnom nekancerogenom tkivu poput krvi, tako da možemo početi razmišljati o  posljedicama na zdravlje.”

Naučnici se nadaju da će uspjeti otkriti kako je ova žena izbjegla Alzheimerovu boest tako što će njen genom uporediti s genomom ljudi koji imaju ovu bolest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 New Scientist

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME