Naučnici tvrde da je lijenost znak inteligencije

Istraživači su grupi studenata dali test u kojem su odgovarali da li se slažu s izjavama poput: “Uživam u zadacima koji dovode do rješavanja problema” ili “Razmišljam samo onoliko koliko moram”.

Istraživači su izabrali 30 studenata koji “razmišljaju” i 30 koji “ne vole razmišljati”. Tokom narednih sedam dana obje grupe su na članku nosile spravu koja je pratila njihove pokrete i razinu aktivnosti. Rezultati su pokazali da je grupa “mislilaca” bila daleko manje aktivna od druge grupe.

Rezultati studije koji su objavljeni u časopisu Journal of Health Psychology su opisani kao vrlo značajni u statističkom smislu. Ipak, rezultati aktivnosti tokom vikenda su pokazali da između grupa nije bilo razlike, što istraživači ne znaju objasniti.

Istraživači smatraju da osobama koje ne vole razmišljati sve brže dosadi zbog čega svoje vrijeme ispunjavaju tjelesnom aktivnošću. Također, sugerisali su manje aktivnim ljudima da bez obzira na pamet trebaju imati cilj da povećaju aktivnost kako bi bili zdraviji.