Portal 072info

NAUČNICI TVRDE: Prijeti nam apokalipsa

Naučnici koji izučavaju klimatske promjene sve glasnije upozoravaju da u narednom periodu našoj planeti prijeti – apokalipsa.

U prvoj deceniji 21. vijeka prosečna temperatura na površini Zemlje porasla je za 0,47 stepeni Celzijusa.

Naučnici su izračunali da bi povećanje prosečne temperature za jedan stepen Celzijusa povećalo isparavanje vode u atmosferu za sedam posto. To bi dovelo do jačih vazdušnih strujanja i češćih vremenskih nepogoda i obilnijih padavina.

Reč “apokalipsa”, koja označava “kraj svijeta”, često se čula i na Prvoj međunarodnoj konferenciji meteorologa, koja je u avgustu održana u Montrealu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gotovo hiljadu naučnika iz cijelog svijeta pet dana raspravljalo je o klimatskoj budućnosti planete, a zaključci nisu nimalo optimistični.

Protokol iz Kjota, koji je stupio na snagu prije deset godina, samo je prazno slovo na papiru. Podrazumjevao je smanjenje emisije štetnih gasova i efekata “staklene bašte”, čime bi se zaustavilo dalje nekontrolisano zagrejavanje naše planete, ali ga zemlje potpisnice nisu poštovale.

Zbog toga se, kažu naučnici, nastavlja globalno zagrejavanje usled čega se sve više tope ledene površine na polovima. To izaziva klimatske promjene sa čestim vremenskim nepogodama i nesagledivim posljedicama.

Izvjesno je da će se u narednom periodu na našoj planeti smenjivati ekstremne hladnoće i ekstremne vrućine i suše. Obilne padavine, prognoziraju naučnici, izazivaće česte i neočekivane poplave i klizišta. Pojačana vazdušna strujanja mogla bi u narednom periodu da ugroze bezbjednost i avionskog i pomorskog saobraćaja.

Već sada mogu se čuti informacije o džinovskim talasima koji su na nekim morima i okeanima visoki i do 40 metara, a sve do skoro talasi visine do 20 metara bili su prava rijetkost.

Tu nije kraj crnim prognozama naučnika. Oni tvrde da se ogromni lednik na Grenlandu topi i da bi se nivo okeana, u slučaju daljeg globalnog zagrejavanja Zemlje, mogao povećati za šest metara.

Podijelite članak