Navike koje mogu biti okidači za stres

Često za svoja negativna stanja pripisujete odgovornost drugima, okolnostima, vremenu, ali ponekad uzroke stresa, anksioznosti i sagorijevanja treba potražiti u sebi. Postoje određene navike koje mogu biti okidači za stres i sagorijevanje. Evo kojih se treba osloboditi.

Važan je razgovor

Važno vs. hitno – Neke stvari su hitne, a neke važne. Shvatajući bilo koji zadatak kao hitan, brzo ćete početi doživljavati stres. Postavite sebi prioritete, odnosno ono što je važno i ne pokušavajte uraditi sve odjednom.

Nastojte sve uraditi sami – Možda ste vi osoba koja misli da je traženje pomoći znak slabosti. Morate biti u mogućnosti vjerovati drugim ljudima i ne odbijati pomoć ako vam se ona ponudi.

Izbjegavanje teških razgovora – Strah od pogoršanja stvari samo vas tjera da se zatvorite i izdržite stav koji vam se ne sviđa. Iako se iz ovih razgovora mogu javiti emocije i nelagodnost, izgovaranje onoga što treba da se kaže skoro uvijek rezultira izvjesnim olakšanjem.

Akutna reakcija na kritiku – Tačnije, previše lično shvatanje kritike.

Viši ciljevi

Ponekad možda ne kritikuju vas, već neki vaš rad, ali vi često sve primate “k srcu” i kritiku možete shvatiti kao izazov ili uvredu. Pokušajte da iz njih učite i razmotrite svoje postupke, a one kritike koje su neosnovane jednostavno odbacite.

Poredite se sa drugim ljudima – To je zbog stalnog poređenja sebe sa drugima. Počinjete ignorirati svoja lična dostignuća i pokušavate postići rezultate kao “neko”. U postizanju vaših ciljeva vas vode drugi ljudi. Zvuči čak i apsurdno…

Osjećaj krivice

Osjećate da je svaki vaš izbor pogrešan. Niste sigurni u svoje odluke i izbore. Osjećaj krivice nastavlja da vas proganja, što dovodi do stresa.

Fokusirajte se prvo na sebe i vodite se svojim principima kada donosite odluke.

Avaz