Navike prilikom čišćenja koje uzrokuju više štete nego koristi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prilikom čišćenja kuće biste trebali obratiti pažnju na određene navike jer uzrokuju više štete nego koristi.

Ovo su neke od njih:

Koristite previše sredstva za čišćenje

Ukoliko se ono ne ispere dovoljno, površina koju ste čistili će postati magnet za prljavštinu. Iz ovog razloga biste uvijek trebali pročitati upute za korištenje i uvijek koristiti preporučenu količinu.

Ćistite pomoću uređaja koji su zapravo prljavi

Ukoliko vaša veš mašina ima neugodan miris, naravno da će se on prenijeti na odjeću. Ukoliko je vrećica u usisivaču puna prašine, on neće raditi ispravno. Podrazumijeva se da prljave krpe i spužve samo raznose bakterije.

Odvojite vrijeme za temeljito čišćenje uređaja nakon svake upotrebe tako što ćete ih potpuno isprazniti ili oprati u vrućoj vodi i dodati sredstvo za dezinfekciju.

Korištenje sredstava za čišćenje koja su abrazivna

Ovakvi prozivodi mogu uništiti zaštitne slojeve namještaja, parketa i slično. Također možete ugroziti zdravlje vaših kućnih ljubimaca i članova porodice. Npr. izbjeljivač s hlorom može poslužiti kao odlično dezinfekciono sredstvo, ali ga ne treba koristiti za uklanjanje prljavštine.

Brišete prašinu nakon što završite s usisavanjem

Prostoriju najprije treba detaljno očistiti “od vrha prema dolje” kako ne biste primijetili prašinu nakon što ste usisali. Dakle, krenite od polica i slično. Također nemojte zaboraviti često ispirati krpe.

Klix