Navodna vjera u svjetsku pravdu je omiljeni izgovor bh. vlasti za nenabavku vakcina

Navodna vjera u svjetsku pravdu je omiljeni izgovor bh. vlasti za nenabavku vakcina

Navodna vjera u svjetsku pravdu je čest izgovor bosanskohercegovačkih političara zašto, opasno po živote mnogih, kasni nabavka vakcina protiv koronavirusa. Oslanjanje na mehanizam COVAX je samo ponovo ogolilo njihov nerad i neznanje.

Kako se sve više kasnilo u nabavci vakcina, političari su ponavljali da su bili uvjereni da će one biti pravedno, ravnomjerno i solidarno distribuirane. Tvrde da im je tako bilo obećano. Među tim političarima je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Ujedinjenim nacijama (UN) nedavno je poručio da su vakcine trebale biti zajedničko dobro, a ne sredstvo iskazivanja moći i dominacije pojedinih država i politika.

Da li su Tegeltija i drugi zaista vjerovali da će moral biti imperativ u raspodjeli vakcina ili je to samo jedan od izgovora za nerad?

Državna i federalna vlast tvrde da su COVAX shvatile kao garanciju da će spasonosna injekcija biti dostupna mnogo ranije nego sada – 25. marta ili više od godinu od početka pandemije. Uplata za nabavku preko ovog mehanizma im je bila garancija da će vakcine biti uručene na vrijeme. Tako sebe amnestiraju od odgovornosti, odnosno od nerada i neznanja.

U najtežoj globalnoj krizi 21. vijeka to nikako nije mogla biti jedina dovoljna garancija. Već na početku pandemije je bilo jasno da će samo vakcina značiti njen kraj. Zbog toga je bio očekivan grabež za vakcine među državama. I to se desilo.

Zemlje nisu uložile samo novac, već sva rasploživa sredstva da bi bile među prvim na svijetu koje će okončati tešku pandemiju. Značajnu ulogu je imala i diplomatija svjesna da nacionalni interesi uvijek imaju prioritet, posebno u krizno vrijeme. S druge strane, bosanskohercegovačka diplomatija se probudila uoči proljeća, ali da traži donacije.

Bosanskohercegovački građani bi trebali biti krajnje zabrinuti zbog diplomatije i svih drugih dijelova vlasti koja navodno nije znala da nacionalni interesi određuju međunarodne odnose, a ne etika. To je ono što se uči na prvim fakultetskim predavanjima o međunarodnim odnosima. Studenti tada nauče da je država među ključnim akterima međunarodnih odnosa, ali čini se da to ne zna bosanskohercegovačka vlast, da to ne želi znati ili se pretvara da to ne zna.

A da su međunarodni odnosi sve, samo ne moralni, dobro su znali i u Velikoj Britaniji, koja je među prvima nabavila vakcine. Naime, list The Sun je objavio izjavu britanskog premijera Borisa Johnsona sa sastanka vladajuće Konzervativne stranke da iza njihovog uspjeha s vakcinama stoje kapitalizam i pohlepa. Vjerovatno je to mnogima neprihvatljivo, ali je to istina s obzirom na značenje kapitalizma i pohlepe.

Kamo sreće da su bosanskohercegovačke vlasti uložile onoliko truda u nabavku vakcina, koliko ulažu u to da bi bili vlast i da bi uživali u njenim blagodatima. Teško je vjerovati da beskrupulozna može biti naivna. Ali zato građani moraju uložiti trud da adekvatno ocijene njihov nerad i neznanje već na sljedećim izborima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica