Ne podcjenjujte ovaj sindrom: Evo zašto treba izbjegavati držati laptop u krilu

Ne podcjenjujte ovaj sindrom: Evo zašto treba izbjegavati držati laptop u krilu

Jeste li primijetili male crvene mrlje koje se pojavljuju na koži kada dulje vremena u krilu držite laptop ili pak bocu s toplom vodom? Radi se o ne tako rijetkom sindromu prepečene kože, a iako djeluje bezazleno ne biste ga trebali podcijeniti.

U posljednje vrijeme sve češća je pojava tzv. sindroma prepečene kože, a razlog njegovoj povećanoj učestalosti krije se u kućnim uredima i prakticiranju rada od kuće.

Prilikom rada od kuće mnogi se odriču klasičnog sjedenja za stolom te radni dan provode udobno zavaljeni na kauču ili fotelji s prijenosnim računalom na krilu. U tom položaju često provedemo i vrijeme kada smo bolesni ili nam je hladno, držeći na trbuhu topli termofor. Međutim, ako dulje vremena provedete u ovome, doduše, vrlo ugodnom položaju, nakon nekog trenutka pojavit će se vrlo neugodna pojava: osip na područjima kože koja je došla u kontakt s izvorom topline, piše tportal.

Kako prepoznati oštećenje kože

Sindrom prepečene kože medicinskog naziva Erythema ab igne, u slobodnom prijevodu znači ‘crvenilo kože uzrokovano požarom’, piše Glamour. Sindrom prepečene kože u pravilu je smeđi ili crveni mrljasti osip koji uzrokuje peckanje i svrbež, a može biti uzrokovan izlaganjem kože pretjeranom izvoru topline – poput boce s toplom vodom na koži ili prijenosnog računala u krilu. Iako generatori topline nisu dovoljno vrući da bi uzrokovali stvarne opekline, opetovano izlaganje toplini od 43 do 47 stupnjeva može prouzročiti hiperpigmentirani osip.

Kako liječiti sindrom prepečene kože

Dobra vijest je ovaj neugodan osip vrlo lako spriječiti, a sve što treba činiti je izbjegavati kože i izvora topline. Ako dobro pazite crvenilo će s vremenom izblijedjeti i na kraju nestati. Prema riječima stručnjaka ono što također ne može naštetiti redovito je mazanje kože hidratantnom kremom i time ojačati njezinu i prirodnu zaštitnu barijeru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica