Ne prestaju noćne redukcije vode u Kantonu Sarajevu

Podijelite vijest

Padavine proteklih dana nisu poboljšale vodosnabdijevanje, ali su zaustavile daljnje smanjenje izdašnosti svih izvorišta, pa su i dalje na snazi noćne redukcije vode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine – kazala je u izjavi za Agenciju FENA Mirjana Trifunović, portparolka preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Kako kaže Trifunović, u toku noćnih sati je na snazi mjera „noćno obaranje pritiska“, na lokalitetu Dolac-Malta, Baščaršija, Velešići, Pofalići, Koševsko Brdo, Ciglane i Vogošća, a da bi se u toku noćnih sati akumulirala dovoljna količina vode potrebna za uredno dnevno vodosnabdijevanje.

– Vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo u dnevnim satima je uredno i nema dnevnih redukcija, a eventualni kratki prekidi u isporuci vode u toku dana su samo u onim ulicama, u kojima se vrše uobičajene i planirane opravke kvarova na vodovodnoj mreži, o čemu javnost svakodnevno obavještavamo na našoj internet stranici- rekla je Trifunović.

Navodi da je osnovni razlog za isporuku vode pod smanjenim pritiskom u činjenici da je vodovodna mreža vrlo stara i dotrajala.

– Zbog zamućenja gravitacionih vrela usljed obilnih kišnih padavina, neka od njih su privremeno isključena iz sistema vodosnabdijevanja- kazala je Trifunović.

Depo