Ne rizikujte: Četiri sigurna znaka da je piletina pokvarena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Piletina je meso koje se najčešće jede i priprema. Zbog toga se ova namirnica nerijetko odlaže kako u frižideru tako i u zamrzivaču.

Međutim, treba obratiti pažnju za koji način čuvanja je predviđen koji vremenski rok. Odnosno, nikako ne treba jesti meso nakon isteka preporučenog perioda čuvanja i uz pokazatelje da su se pojavile bakterije.

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata bjelančevinama, ali dolazi i s velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom. Njeno čuvanje i priprema ključni su u prevenciji dobivanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je u zamrzivaču i kako znati da više nije sigurna za jelo.

Koliko dugo piletina smije stajati u frižideru: Prema nekim preporukama i istraživanjima iz SAD-a, piletinu nikako ne smijete jesti ako je sirova stajala u frižideru duže od 24-48 sati.

S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana.

Skladištenjem na temperaturi od oko četiri stepeni smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj.

Isto tako, računajte da je sirovo meso najbolje staviti u zatvorenu posudu kako biste spriječili da njegov sok iscuri po frižideru i kontaminira drugu hranu, ali i da biste spriječili njegov kontakt sa zrakom.

Ako želite održati dugovječnost svježeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.

Kako znati je li piletina pokvarena: Uvijek je važno provjeriti svježinu mesa, a to možete učiniti na sljedeći način: 

  1. Provjerite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bila pripremljena ili sirova, vrlo vjerovatno više nije dobra za jelo.
  2. Promjene u boji: Ako primijetite pojavu zelenosive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plijesni.
  3. Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobiva neugodan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati.
  4. Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava definitivno je pokvarena. Ispiranje neće pomoći da uništite bakterije i ovo meso nikako nemojte jesti.

Stručnjaci naglašavaju da je unaprijed pripremljenu piletinu važno dobro podgrijati i da je vrlo važno pridržavati se tih uputa jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proljeva, dehidracije i zaraze salmonelom.