Portal 072info

Neće biti novih prijedloga za ministrice u Vladi ZDK-a

Predsjednici kantonalnih odbora Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Hrvatske demokratske zajednice BiH, stranaka koje čine većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, saopćili su da imaju zajednički stav o imenovanju ministara u buduću Vladu ZDK-a u kojoj neće biti žena ministrica.

Rukovodeći se svim važnim parametrima za izbor kandidata za ministarske pozicije, kantonalni odbori SDA, DF-a i HDZ-a su svjesni da ovaj put u konačnom odabiru kandidata imaju samo prijedloge za ministre.

– Dalje prolongiranje konstituiranja Vlade ZDK-a ni u kom slučaju nije primjereno zbog svih složenih zadataka čije rješavanje od Vlade ne trpi prolongiranje – navode ove stranke i dodaju da će se “shodno tome u svim narednim imenovanjima, koje vrši vlada i Skupština voditi računa o rodnoj zastupljenosti“.

Sama činjenica da je žena na čelu skupštinskog rukovodstva u Zeničko-dobojskom kantonu jasno govori o tome kakav stav prema mjestu žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima Skupština ZDK-a, navodi se u zajedničkom saopćenju predsjednika kantonalnih odbora SDA, DF-a i HDZ-a.

Podijelite članak