Nećete vjerovati koliko je kikiriki zdrav

Podijelite vijest

Kikiriki

Pogledajte šest dobrih razloga da češće uživate u ukusnom kikirikiju.

Odlično se uklapa u poslastice, savršen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska dešavanja, ali kikiriki je i više od toga. Pogledajte koja su i lekovita svojstva ove ukusne namirnice.

Snižava holesterol. Iako spada u namirnice sa viskoim sadržajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo može djelovati preventivno na srčana oboljenja i sniziti holesterol i trigliceride, i to bez povećanja tjelesnetežine.

Reguliše nivo šećera u krvi. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki može održati stabilan nivo šećera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za doručak. Ovaj pozitivan efekat neće izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete ručak bogat ugljenim hidratima.

Smanjuje apetit. Spomenuto istraživanje je pokazalo da kikiriki takođe i smanjuje apetit, ali i utiče na povećano lučenje hormona PYY koji izaziva osjećaj sitosti.

Sadrži “dobre” masti. Pored toga što pozitivno utiče na gubitak suvišnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim “dobrim” mastima, koje pozitivno utiču na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.

Povećava koncentraciju i sposobnost pamćenja. Kikiriki sadrži dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome što pomaže normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamćenja, odnosno memorije.

Sadrže lekovite nutritijente. U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji djeluju pozitivno na vaš imunitet i opšte zdravlje. Kikiriki sadrži jedinstvene bioaktivne sastojke koji djeluju kao antioksidanti i djeluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvožđem, kalcijumom, manganom…

Izvor: Stvar ukusa