Screenshot 1 47
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Danas na policama možete naći pregršt različitih vrsta konzervirane tune – u komadu, komadićima, s povrćem, u raznim vrstama ulja ili u salamuri… i isto toliko različitih brandova.

Iako reklame za konzerviranu tunu često indiciraju da je povezana s Jadranskom obalom (iako to nikada direktno ne kažu), to je daleko od istine.

U Jadranskom moru žive tune, ali ako se količina tune u Jadranskom moru usporedi s količinom tune u bilo kojem oceanu, postane jasno zašto se tuna iz Jadrana nikada ne koristi za konzerviranje.

Kilogram prave tune iz Jadrana može imati cijenu preko 100 KM po kilogramu i nema je smisla stavljati u konzerve. Upravo zato se većina tune uvozi iz stranih zemalja, od kojih je najbliža Španija.

Španija je zemlja porijekla Ocean tune i Adriatic Queen tune, dok npr. Eva tuna ima navedenu zemlju porijekla Tajland ili Filipine. Na pakovanjima Rio Mare tune stoji da je zemlja porijekla Italija ili Ekvador.

Međutim, na nekim pakovanjima gore navedenih brandova tune stoji da je zemlja porijekla Hrvatska. Ta informacija nam govori da je tuna možda samo pripremljena i zapakovana u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji koja je navedena kao zemlja porijekla.

Tuna ulovljena u Hrvatskoj, odnosno ona najskuplja tuna, zove se plavorepa tuna. Ona se najčešće izvozi u komadu u Japan, Kaliforniju i na druga tržišta koja su spremna platiti više od 100 KM za kilogram, stoga sama ekonomska logika nalaže da se nikome ne isplati tu tunu prodavati jeftinije i u konzervama. U konzerve idu prugasta, dugoperajna ili žutoperajna tuna.