8582E098 25F0 4B16 9624 39298B390BE8
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 11, 2021 @ 8:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Njemačka je u četvrtak imala rekordni broj novih infekcija koronavirusom, sa 50.196 novih slučajeva u 24 sata, što je znak snage ovog vala epidemije koji pogađa zemlju, objavio je institut Robert Koch.

NER FIT

To je prvi put od početka pandemije da je u jednom danu pređen prag od 50.000 novih slučajeva. Broj umrlih u 24 sata bio je 235.

Kancelarka na odlasku Angela Merkel, kako prenosi Hina, ocijenila je u srijedu “dramatičnim” novo jačanje epidemije u zemlji, koje je posebno uočljivo od oktobra.

– Pandemija se ponovno širi spektakularnim načinom, rekao je njen glasnogovornik, pozivajući regionalne vlasti, koje su nadležne za zdravstvena pitanja, da ponovno uvedu mjere kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pritisak je istovremeno narastao na jedinice intenzivne njege i čitav bolnički sistem.

Rast broja slučajeva pripisuje se prije svega relativno slaboj procijepljenosti među njemačkim stanovništvom koje iznosi oko 67 posto.

Više država koje su snažnije pogođene, kao što su Saska i Bavarska, te odnedavno Berlin, uvele su nove restrikcije prema necijepljenim osobama koje su najjače pogođene u ovom valu pandemije.

Od ponedjeljka Berlin će zabraniti necijepljenim osobama pristup restoranima bez terasa, barovima, sportskim dvoranama i frizerskim salonima.

Negativni test neće više omogućavati ulazak u te javne prostore ako osoba nije cijepljena ili ne može dokazati da se oporavila od bolesti.

Ukupno je u Njemačkoj od početka pandemije zaraženo 4,9 miliona ljudi.

LIDER