Nedim Sladić najavio promjenu

A3612973 40EA 4362 9CF5 B1FCDE3ADC9F

Nedim Sladić, bh. meteorolog, na svom Facebook profilu napisao je da će uskoro doći do promjene vremena, i bio je u pravu.

On je noćas objavio: “Deset do 02, zapuhala je južina. Zrak puno lakši za udisanje. Vidljivost izvrsna, sa 144p otprije par sati sada je skočila i na 1080p”.

Prethodno je, nekoliko sati ranije, najavio olakšanje od jučerašnje magle:

“Olakšanje od današnje magle i aerozagađenja slijedi na svu sreću vrlo brzo. U odnosu na 2020. mi smo ovog januara izvrsno prošli zahvaljujući učestaloj nestabilnoj atmosferi.

U predstojećoj noći (prvi sati nedjelje, izgledno oko 02-03 ujutro) jača gradijent tlaka zraka koji će se odraziti najprije u vidu umjerenog vjetra južnog smjera, a potom i padavina koje se nastavljaju i tokom nedjelje. Ovo su povoljni uslovi s kojim se očekuje značajnije povećanje horizontalne vidljivosti i razrjeđivanje magle. Usljed nestabilne atmosfere nad našim područjem uvjetovana ciklonalnom aktivnošću koja se noćas iz Italije premješta osom prema Jadranu, a za koju je vezana pripadajuća fronta okluzije, u korist nam ide i postepeno spuštanje sve hladnijeg zraka sutra sa sjeverozapada koji će se podvlačiti pod topliji tako što će se topliji zrak istiskivati iz prizemnog sloja.

Za posljedicu topliji zrak će se dodatno hladiti, širiti i kondenzovati, s kojim će biti povremeno i jačih padavina. U nestabilnoj atmosferi olakšana je disperzija zagađujućih čestica i podstiče se vertikalno miješanje slojeva zraka, pa se iz prizemlja čestice mogu širiti uvis u slobodnu atmosferu uz razblaživanje koncentracija zagađujućih čestica putem turbulentnih vrtloga.

U ovom trenutku je ključno da nam, kako sinoptička situacija na to ukazuje, u prvim satima nedjelje zapuše umjeren južni vjetar kroz kotlinu”, naveo je Sladić. 

Prethodni članakU sudaru kamiona i minibusa poginulo 12 osoba
Sljedeći članakTirkizna kampanja: Odvojite dan u godini i spriječite rak grlića materice!