Portal 072info

Nedopustiva diskriminacija žena u vrijeme porodiljskog odsustva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom i to po skraćenom postupku. Kantonalni ministar za rad, socijalna pitanja, raseljene osobe i izbjeglice Muamer Bandić je pojašnjavajući novonastalu situaciju, zastupnicima kazao da je ranije zakonsko rješenje u vezi s ovim pitanjem predviđalo naknadu u iznosu od 60 posto prosječne plaće, s tim da ne može biti manja od najniže plaće za zaposlenike u skladu s propisima Vlade Federacije BiH, odnosno Općim kolektivnim ugovorom.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je u izjavi za medije kazala da Ministarstvo ovim izmjenama traži način da uštedi novac i pri tome se daju široke elaboracije šta znače prosječne plaće, šta minimalne, “a pri tome se potpuno neosnovano tvrdi da su poslodavci obavezni ženama u radnom odnosu isplaćivati razliku do punog iznosa plaće”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To, nažalost, nije riješeno Zakonom o radu, a ta obaveza ne može biti nametnuta poslodavcima Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom. Vrlo je malo poslodavaca koji to istinski rade – kazala je ona.

Mišljenja je da se treba uzdržati od smanjivanja porodiljskih naknada koje su svakako male.

– I u kriznim vremenima treba sačuvati život, brinuti o potomstvu, zdravlju i majke i djece i tražiti rezerve na drugim kodovima u budžetu koje neće direktno ugrožavati ionako ugroženi standard porodica s djecom, što bi moglo imati dalekosežne posljedice u budućnosti – naglasila je Srna-Bajramović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podržat će izmjene ovoga zakona zato što one znače povećanje naknade za nezaposlene porodilje, ali nedopustivo je povećanje nauštrb naknada za one koje su u radnom odnosu.

Cafe.ba/Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)