Nedostatak sna povezan s većim rizikom od zaraze koronavirusom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema novoj studiji, poremećaj spavanja, nesanica i sindrom sagorijevanja povezani su s većim rizikom od zaraze koronavirusom, težim simptomima covida-19 i dužim oporavkom od bolesti kod visoko rizičnih zdravstvenih radnika.

Studija je pokazala da je svaki dodatni sat sna smanjio šansu za zarazu koronavirusom za 12%. Minha Rajput-Ray, medicinska direktorica, izjavila je da ova studija naglašava koliko je važan kvalitetan san.

Studija je obuhvatila gotovo 3.000 sudionika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, među kojima je njih 568 oboljelo od covida-19. Istraživači su prikupili podatke o načinu života, zdravlju i konzumaciji lijekova na recept ze podatke o tome koliko su ispitanici spavali tijekom prethodne godine. Uz to, prikupljeni su i podaci o tome imaju li ispitanici problema sa spavanjem i koliko su izloženi virusu na radnom mjestu.
Dodatni sat sna smanjuje rizik od zaraze

ČITAJ JOŠ:  HOROSKOP: Vjerni i nevjerni znakovi

Studija je otkrila da je većina ispitanika spavalo manje od sedam sati, a nakon što su u obzir uzeli sve čimbenike koji bi mogli utjecati na infekciju, istraživači su otkrili da je svaki dodatni sat spavanja tijekom noći smanjio rizik od zaraze za 12%.

Uz to, u usporedbi s ispitanicima koji nisu imali probleme, oni koji su imali poteškoće sa spavanjem ili su uzimali tablete za spavanje imali su 88% veću šansu da se zaraze koronavirusom. Istraživači su otkrili da je gotovo svaka četvrta osoba koja je oboljela od covida-19 prijavila poteškoće sa spavanjem.

ČITAJ JOŠ:  Microsoftov pasijans slavi 25 godina

Sindrom izgaranja ili “burnout” također je bio povezan s većim rizikom od zaraze koronavirusom. Ispitanici koji su imali ovaj sindrom imali su gotovo dvostruko veći rizik od zaraze koronavirusom. Uz to, ti pacijenti su se duže oporavljali te su uglavnom imali teži oblik covida-19.

Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje imaju poteškoće sa spavanjem ili oni koji spavaju manje od pet ili šest sati u većoj mjeri boluju od respiratornih bolesti. Monika Haack, psihoneuroimunologinja s Medicinske škole na Harvardu izjavila je da puno dokaza sugerira da dovoljno sna pomaže u prevenciji i borbi s raznim vrstama infekcije.

ČITAJ JOŠ:  11 stvari o kojima sanjamo svakog dana

Treba napomenuti da san nije jedini čimbenik koji utječe na rizik od zaraze koronavirusom, piše Forbes. Prema analizi iz 2020. godine, vježbanje, razina stresa, pušenje, konzumacija alkohola i drugi čimbenici također utječu na rizik od zaraze.

GODISNJICA
MARKETING