Neizvjesna sudbina: Hoće li granični prijelaz Svilaj biti zatvoren nakon Nove godine?

Screenshot 1 28
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Most Svilaj i granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske otvoren je 30. septembra ove godine nakon dužeg čekanja na bar privremeno osposobljavanje, no čini se da će nakon Nove godine njegova sudbina biti neizvjesna.

Hrvatska je svoj dio posla na gradnji mosta i prijelaza završila prošlo ljeto, a da bi prijelaz bio otvoren bar privremeno i za putnički promet bilo je potrebno da BiH završi svoj dio infrastrukture. Nakon što je to završeno u narednih više od godinu dana, Ministarstvo sigurnosti je dalo tromjesečno rješenje za otvaranje ovog graničnog prijelaza.

Njegova sudbina nakon 31. decembra trenutno nije izvjesna zbog nepostojanja dogovora Hrvatske i BiH o uvrštavanju Svilaja u međunarodni prijelaz.

“U ovom trenutku niko ne zna tačno kakva je sudbina GO Svilaj i trenutno se samo spekulise o tome. GP Svilaj se mora uvrstiti u međunarodni ugovor između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, tek tada će dobiti svoj formalno pravni status u smislu trajnog postojanja i kategorizacije graničnog prijelaza. Za to nadležnost imaju posebna komisija imenovana na nivou BiH zajedno sa komisijom koju imenuje RH. Samo to tijelo može znati i odlučiti kakva je dalje sudbina GP Svilaj”, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su nam kazali da je Predsjedništvu još 17. aprila ove godine upućen dokument u kojem je predložen i sastav pregovaračkog tima sa bh. strane te da se čeka na usvajanje kako bi timovi mogli krenuti s pregovorima.

Dokumenti koji čekaju usvajanje u ovoj državnoj instituciji su “Prijedlog Osnove za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima” i “Nacrt Ugovora između BiH i RH o dopunama Ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima”.

S obzirom na trenutnu situaciju u institucijama BiH, odnosno bojkot zvaničnika iz Republike Srpske, neizvjesno je da li će Milorad Dodik učestvovati u donošenju ove odluke.

Bez obzira na to, ostaje nam nada samo da resorni ministar Selmo Cikotić produži privremeno rješenje ukoliko do odluke Predsjedništva i pregovora o međudržavnom ugovoru ne dođe.

GODISNJICA
MARKETING