NEKADA PONOS VOGOŠĆANSKOG TAS-a: Golf “dvojka” bio je statusni simbol, ali ovaj rijedak primjer i danas dostiže astronomske cijene

golfa dva 1 696x424 1

Volkswagen je pokušavao, ali uglavnom nije uspijevao ostaviti ozbiljniji trag u Svjetskom reli prvenstvu – sve do dominacije s Polom od 2013. do 2016. godine.

Jedan od neuspješnih ulaza na asfaltna i makadamska natjecanja bio je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća s Golfom II.

U WRC-u je trajala dominacija legendarne Lancije Delte Integrale, a u Volkswagenu su imali ideju učiniti nešto po tom pitanju.

Dosjetili su se da bi Golf mogao biti solidna platforma i krenuli su u konstruiranje vozila. FIA je tada zbog homologacije tražila 5.000 cestovnih modela, koji su po specifikacijama bili koliko-blizu takmičarskom vozilu.

Tako je 1989. nastao Golf Rallyje, danas raritetni model, s proširenim tragom kotača, pogonom na sve kotače posuđenim od modela Synchro, 1,8-litrenim motorom s kompresorom i ukupno 160 KS. Performanse nisu bile spektakularne (oko 9 sekundi do 100 km/h te 217 km/h), ali su za ono vrijeme bile solidne.

Takmičarski model nije postizao najbolje rezultate i cijeli je projekt obustavljen. Na Golf Rallyje podsjećaju nas ove fotografije jednog polovnog vozila koje je trenutno u prodaji na portalu Collecting Cars (vlasnik je u Italiji i traži 13.000 eura) u solidnom stanju s brojnim originalnim detaljima i prijeđenih 211.856 kilometara (temeljito je obnovljen)…

A ovo i jedne fotografije reli modela na brzincu…