Neke će vas iznenaditi: Nutricionisti otkrili namirnice koje nikada ne jedu ljeti

Želite li biti zdravi i imati vitak struk, morate povesti računa o svakodnevnoj prehrani.

Kako biste to postigli, nutricionisti znaju koju hranu izbjegavati, a koju uvrstiti u prehranu.

U nastavku savjetuju koje namirnice izbjegavati tokom ljeta:

Bilo šta ostavljeno na suncu

Nije važno je li u pitanju pečeno meso, kremasti desert ili voćna salata. Ako je hrana stajala na suncu više od sat, možete u organizam unijeti opasne bakterije od kojih će vam biti zlo, savjetuju stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sladoled bez šećera

– Ova poslastica s malo kalorija često može biti zaslađena eritritolom, hemijskim spojem (šećerni alkohol), koji se koristi kao aditiv u hrani i zamjena za šećer, a može uzrokovati nadutost i pojavu grčeva – navodi nutricionistica iz New Yorka, Vanessa Rissetto.

Limunada

Ovo osvježavajuće piće često je s puno šećera, naravno ako govorimo o kupovnoj limunadi. Pa tako samo jedna čaša napitka može sadržavati i do četiri kašičice šećera, a ako ne možete nikako zamisliti ljeto bez limunade, pomiješajte sami sok od jednog limuna s vodom i nemojte dodavati šećer ili je pripremite s gaziranom vodom.

Kolači od prženog tijesta

Može se reći da sadrže previše nezdravih sastojaka, ali svakako se treba istaknuti masnoća.

– Kada se prže, stavljaju se u puno ulja, a i velike količine će upiti, pa tako jedan tanjir ovih poslastica može sadržavati i do 760 kalorija te 40 g masnoće – pojasnio je Amy Goodson, registrirani dijetetičar iz Dallasa.

Nachos

Popularna poslastica koja stiže iz Meksika, omiljena je diljem svijeta, a često se radi o zagrijanoj tortilji koja je prelivena sirom, pa i ako im samo dodate salatu ili paradajz, i dalje tu ostaje sir, mljevena govedina ili vrhnje, a to nikako nije zdrava namirnica.

Jedna košarica ove grickalice može sadržavati i 750 kalorija, 38 g masnoće i oko 1.300 miligrama natrija.

Sladoled sendvič

Od svih opcija sladoleda koje postoje, ova bi mogla biti najgora. Zašto? Jer se može raditi o tri deserta u jednom: puno čokolade, puno sladoleda i keks. Ukusno, zar ne? Dobro za vas? Ne baš…

Prženi kolutići luka

Ako mislite da su bolji izbor od prženih krompirića, moguće da se varate. Kolutići luka se pripremaju tako da se oblože velikom količinom brašna, a ta će smjesa upiti puno ulja prilikom prženja. Rezultat je prilog koji može sadržavati i 481 kaloriju i 30 g masnoća. Više od jedne krofne s preljevom.

Salata od krompira

Možda riječ “salata” iz naziva obećava zdravi obrok, ali to ne znači da je slučaj i sa salatom od krompira. Kako većina ljudi u nju stavlja velike količine majoneze, radi se o porciji koja sadrži oko 358 kalorija i više od 20 g masnoća. Pripremite je bez majoneze i sigurno će se raditi o zdravijem obroku.

Sir u listićima

– Pokušajte ne dodavati ovaj sir vašim sendvičima jer se u osnovi radi o mlijeku kombiniranom s konzervansima, tvarima za zgrušavanje i soli. Ako vam je do sira, uzmite svježi ili mozzarellu – savjetuje Vanessa Rissetto.

Sokovi bez šećera

Možda u pitanju nije zdravija verzija zaslađenih napitaka. Iako se radi o piću bez kalorija, mnoga istraživanja ih povezuju s nakupljanjem kilograma.

Čips

– Ako pojedete samo malo ove popularne grickalice, niste učinili ništa strašno, ali ako pojedete cijelu vrećicu, došlo je do problema – kaže Goodson.

Sva masnoća će vam vjerovatno uzrokovati probleme u trbuhu, a radi soli ćete patiti od nadutosti.

To vam sigurno ne treba tokom ljeta.

Salata od tjestenine

– Ugljikohidrati iz tjestenine i masnoće iz majoneze mogu ovu ljetnu poslasticu učiniti pravom kalorijskom bombom. Dobra je vijest da je možete pripremiti u zdravijoj varijanti, zaboravite na majonezu i dodajte grčki jogurt s malo masnoća, obogatite okus limunom i začinima – savjetuje Rissetto.

prevention.com