Portal 072info

”Neko” leti na grčke otoke o trošku Republike Srpske

Avion Cessna 525 Citatonjet CJ+, registarskih oznaka E7-SMS, u vlasništvu Vlade Republike Srpske proteklih sedmica imao je neobično ispunjen raspored letova.

Putovano je širom Evrope, a prema zvaničnim dostupnim informacijama, Cesnom su proteklih dana letjeli vodeći funkcioneri ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Prema informacijama kojima raspolaže N1, a koje je danas na press konferenciji u Banjaluci potvrdio i sam predsjednik RS Milorad Dodik, ova letjelica korištena je i za njegova putovanja.

On je novinarima pojasnio da je sve urađeno u skladu sa zakonima, ne želeći otkriti o kojim putovanjima je riječ. Cesna je, inače, u posljednjih mjesec dana odradila desetine letova. Putovalo se se na crnogorsko primorje, u Ljubljanu, u Beč, Salzburg, ali i na grčke otoke i Rusiju.

avion vlada rs Izvor: Jetphotos.net

Avion RS služi za prevoz funkcionera Republike Srpske i apsolutno je sve dostupno kroz službe i aktivnosti. O mojim putevima imam obavezu da informišem nadležne organe, ali i da putujem avionom. Nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio. Avion se koristi u skladu sa zakonom, a ja sam bio na različtim mjestima“, odgovorio je danas na novinarsko pitanje Milorad Dodik.

A gdje je sve putovao prvi čovjek ovog entiteta i kojim povodima? Odgovore smo proteklih dana pokušali dobiti na brojnim adresama.

Pokušaji su bili uzaludni.

Na upit novinara N1 upućen Vladi RS o rasporedu putovanja Cesne i putnicima koje je prevozila, stiglo je pojašnjenje da sve informacije potražimo u Vazduhoplovnom servisu RS.

No, direktor servisa Sreten Ilić nije bio raspoložen da odgovara na naša pitanja. Samo nam je kratko kazao da se možemo čuti, kako je rekao, – za dva ili tri dana. Odgovor na pitanja o prirodi izvedenih letova Cesne ponovo nismo dobili.

Izvor: N1

Direktora Ilića smo pitali da li postoji mogućnost da ranije stupimo u kontakt s nekom od odgovornih osoba u Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske, a on je kazao da pošaljemo upit faxom. Na pitanje koji je broj faxa i gdje ga možemo pronaći, direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić je odgovorio: “Da vam pravo kažem – ne znam.”

Uskraćeni za podatke koje smo tražili, zakucali smo i na vrata kabineta samog predsjednika Republike Srpske Dodika. Zanimalo nas je gdje je boravio proteklih sedam dana, da li je za putovanja koristio avion Vlade RS i da li su putovanja bila službena ili privatna. Jer, prema rasporedu aktivnosti predsjednika objavljenom na zvaničnim internet stranicama, službenih prijema i putovanja u tom periodu nije bilo.

Odgovor je i ovaj put izostao.

Kako je u razgovoru za N1 ispričao ekspert za avijaciju Omer Kulić, procedure su mu u ovom slučaju dobro poznate. Ko može odobriti let Vladinog aviona i u koje svrhe?

Nadležnost za avion Vlade ima isključivo Vlada, odnosno predsjednik ili sekretar Vlade koji daje saglasnost za putovanja. Vlada ima pravilnike i propise ko može putovati tim avionom. U ovom slučaju i kabinet predsjednika Republike Srpske može odobriti putovanja vladinim avionom“, rekao je za N1 Omer Kulić.

A lista putovanja je interesantna.

Cesna je tako u proteklih mjesec dana iz Banjaluke letjela na najblistaviji biser Jonskog arhipelaga i jedno od najposjećenijih grčkih ostrva – Krf u Grčku, zatim u Atinu, Thessaloniki, Tivat, Dubrovnik, Beograd, Ljubljanu, Beč, Salzburg, Sarajevo, Dubrovnik i St. Petersburg. Od 3. juna do 14. juna avion bilježi čak 15 letova.

U galeriji pogledajte gdje je i kada letio avion registarskih oznaka E7-SMS u vlasništvu Vlade Republike Srpske, plaćen 4.870.000 dolara.

N1

Podijelite članak