Portal 072info

Nekoliko razloga zbog kojih djeci ne trebate dati da piju gazirana pića

Poznato je koliko su gazirana pića nezdrava za naš organizam, pa osim što su puni šećera, ovi napici tijelu nude prazne kalorije – koje se pretvaraju u masti,  piše Roditelji.hr.

Gazirani sokovi vrlo loše utječu na zdravlje djece, stoga ih roditelji nikako ne bi trebali davati djeci. Umjesto njih, bolje je dati sokove od svježeg voća, vodu ili mlijeko.

Pretilost

Važno je znati da gazirani sokovi utječu na pojavu pretilosti. Dokazano je da, ako pijete tri decilitra gaziranog pića dnevno, tjelesna se težina može za mjesec dana povećati i do jednog kilograma.

Dijabetes

Konzumiranje gaziranih sokova smanjuje sposobnost organizma da metabolizira šećer, pa posljedično dovodi do dijabetesa, kao i do razvoja metaboličkog sindroma. Njega karakteriziraju prekomjerna težina, visok krvni pritisak i povećan nivo šećera i triglicerida u krvi.

Oštećenje jetre

Gazirani sokovi oštećuju jetru, a njihovo dugogodišnje konzumiranje može dovesti čak i do ciroze. Voćni šećer fruktoza iz gaziranih sokova, koji se većinom apsorbira u jetri, odgovoran je za ovo oštećenje.

Želučane tegobe

Konzumiranje gaziranih sokova uzrokuje pojavu žgaravice zbog povećane kiselosti, a velika količina ugljen dioksida može dovesti do nadutosti želuca.

Loši zubi

Gazirani sokovi oštećuju i zubnu caklinu i utrostručuju rizik od razvoja karijesa.

 

Slabija koncentracija i spavanje

Pored velikog sadržaja šećera, ovi napici sadrže i kofein, koji je također povezan s povećanim rizikom od osteoporoze. Jedna limenka gaziranog pića s kofeinom je isto kao šoljica crne kafe. Zato djeca koja ih piju, imaju problema sa snom, ali i s koncentracijom pri učenju.

 

Loša prehrana

Konzumacijom slatkih gaziranih pića smanjuje se osjećaj gladi zbog njihove visoke energetske vrijednosti. Zbog toga se u organizam unosi manje nutritivno vrijednih sastojaka.

Opasni umjetni zaslađivači

Iako se obično misli da gazirana pića bez šećera nisu štetna, istina je drugačija. Sva gazirana pića sadrže ugljeničnu, fosfornu ili limunsku kiselinu – koje narušavaju acidobaznu ravnotežu, kao i toksične umjetne zaslađivače: aspartam, acesulfam K i sukralozu.

Aspartam ili njegove komponente mogu izazvati sindrom kroničnog umora, glavobolju, migrenu, slabost, uznemirenost, mučninu, kožni osip, nervozu. Acesulfam K sadrži metilen hlorid koji može izazvati glavobolju, depresiju, mentalnu konfuziju, smetnje s vidom, oštećenje jetre i bubrega.

Pogledajte kako gazirana pića reagiraju kada dođu u kontakt sa stomačnom kiselinom:

azramag.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box