Portal 072info

Nekom uživanje, nekome prava muka

Dolaskom ljeta i lijepoga vremena započinje sezona godišnjih odmora i putovanja. I dok su nekome putovanja uživanje u vožnji i sunčanim predjelima, nekome su prava muka i neugodno iskustvo. 

Uzrok tome je kinetoza, bolest vožnje ili kretanja. Njeni simptomi su.

1. vrtoglavica,

2. slabost i hladan znoj,

3. bljedilo, glavobolja,

4. mučnina i povraćanje.

Kinetoza je najčešća prilikom vožnji brodom, autobusom ili avionom, česta je na vrtuljcima (ringišpil) pa i prilikom vožnje osobnim vozilima, ali se može javiti i samo pri gledanju objekata koji se kreću (virtualne simulacije, u kinima…).

„Sukob“ uha i oka

Kinetoza zapravo i nije bolest, već prirodno stanje našeg organizma, ali pojedinci imaju veću osjetljivost pa se javljaju simptomi. Ona je posljedica „sukoba“ naših čula – uha i oka.

Naime, dok sjedimo u automobilu ili na brodu, osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju. I tu dolazi do konflikta koji izaziva navedene neugodne simptome.

Kinetozi su najčešće podložna djeca do 12 godina, češće žene nego muškarci, a javlja se i kod kućnih ljubimaca. Nadalje, jedna osoba može imati problema u vožnji brodom, ali ne mora u avionu.

Manje su pogođeni vozači prilikom vožnje jer su usredotočeni na vožnju, ali se kinetoza može javiti i kod njih.

Priprema za put

Kada se zna da bolujete od „morske bolesti“, prvi korak u izbjegavanju neugodnih simptoma je dobra priprema za putovanje:

– na put se kreće odmorena osoba, jer umor i stres mogu ubrzati javljanje simptoma u osjetljivijih ljudi,

– vozilo kojim se putuje treba biti čisto i prozračno; izbjegavajte jake mirise za automobile,

– prije putovanja ne treba jesti teške i masne obroke, ali putovanje praznoga želuca se ne preporučuje jer gladovanje destabilizira električne signale u želucu, što čovjeka čini podložnijima mučnini i povraćanju.

U toku putovanja

Neka pravila ponašanja pomoći će osjetljivim osobama u izbjegavanju ili smanjivanju neugodnih simproma:

– treba izbjegavati stajanje u vozilu ili plovilu,

– ako je moguće, sjediti što više naprijed u autobusu, na prednjem sjedalu u automobilu, prednjim vagonima u vozu, na sjedalu blizu krila u avionu ili na sjedalima koja nisu uz prozor,

– sjediti u smjeru kretanja vozila ili plovila,

– tokom vožnje koncentrirati se na jednu tačku i izbjegavati nagle i česte pokrete glavom,

– tokom vožnje praviti češće pauze te izaći na svjež zrak,

– putovanje noću neki je put dobar odabir ako ste sigurni u vozača i tehničku provjerenost vozila,

– nije preporučljivo čitati knjige, novine, slati poruke ili igrati igrice za vrijeme vožnje.

 Šta jesti i piti

– Tokom putovanja ne piti alkohol, gazirana pića i napitke koji sadrže puno kofeina ili teina jer nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povrat kiseline i žgaravicu. Također ne treba ni pušiti,

– ne preporučuju se pića od citrusa jer limunska kiselina još više nadražuje želudac,

– treba piti dosta tekućine, najbolje običnu vodu ili prirodne čajeve,

– biljke koje su dobre za sprečavanje mučnine jesu: nana, kamilica, kadulja,

– treba grickati krekere jer su lako probavljivi i pomažu protiv mučnine,

– mogu pomoći i bombone ili pastile na bazi peperminta,

– u slučaju povraćanja, voditi računa da se nadoknade izgubljeni elektroliti (za to je dobra topla i slana bistra supa ili prije puta nabaviti u apoteci kesice sredstva za nadoknadu elektrolita, razmutiti ih u čaši vode i popiti).

 A ako ne pomogne?

Uvijek se može pomoći i alternativnom medicinom. Kod bolesti kretanja pomaže akupresura. Neka istraživanja kažu da se mučnina može spriječiti pritiskom na određenu tačku na zglobu.

Ta tačka za pritisak u akupunkturi naziva se perikard 6 i pomaže kod sprečavanja mučnine. Nalazi se unutar ručnoga zgloba, dužine dva nokta iznad srednje brazde dlana. U apotekama se mogu kupiti i akupresurne narukvice protiv mučnine (preporučujem ih za djecu).

 Đumbir je najbolja pomoć

Studije su pokazale da đumbir ima jako dobar efekt, čak se pokazao i djelotvornijim od modernih lijekova protiv mučnine. Utvrđeno je da zaštita počinje djelovati nakon 25 minuta, a djeluje gotovo četiri sata.

Keksi od đumbira i piće začinjeno njime dostatni su za sprečavanje mučnine. Također ga možete konzumirati u svježem obliku – mali komadić je dovoljan.

Velika je prednost đumbira što ne izaziva nuspojave. U apotekama su dostupne lizalice na bazi suhog ekstrakta đumbira i suhog ekstrakta lista paprene metvice. Koriste se za djecu stariju od četiri godine, a mogu ih koristiti i odrasli.

 Cinarizin – lijek na recept

Cinarizin je lijek za kinetozu koji se može dobiti isključivo na liječnički recept. Spada u lijekove koji djeluju na centralni nervni sistem u podgrupu antagonista kalcija i histaminika H1 – receptora.

Kako lijek ima dosta nuspojava, kontraindikacija i upozorenja, neophodna je liječnička procjena za njegovu upotrebu.

 Bezreceptni lijekovi?

Postoje i lijekovi protiv kinetoze koji se mogu kupiti bez recepta. Važno je upozoriti da ti lijekovi iz grupe antihistaminika utječu na psihofizičke sposobnosti tako da se ne smije koristiti prilikom upravljanja strojevima.

Ne smiju se davati osobama koje boluju od epilepsije te djeci mlađoj od pet godina. Nuspojave su: pospanost, nesigurnost, a rjeđe suha usta i poremećaj vida. Uzimaju se oko 30 minuta prije putovanja. 

AVAZ

Podijelite članak
  • 7
    Shares