Nekontrolirano razmnožavanje mačaka uskoro bi moglo postati prošlost

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, terapija u vidu jednokratne hormonske injekcije bila bi najefikasnija metoda kontrole, pored sterilizacije i kastracije

Kako javljaju svjetski mediji, pretjerano razmnožavanje mačaka uskoro bi moglo postati prošlost.

Jedna naučna studija najavljuje novo poglavlje u veterinarskoj medicini i kontroli rađanja prenamnoženih životinja.

600 miliona mačaka

U svijetu ima gotovo 600 miliona mačaka, a procjenjuje se da su 80 posto divlje ili su lutalice, objavila je Svjetska fondacija za životinje, neprofitna organizacija koja promovira dobrobit životinja.

„Livescience“ piše o injekciji eksperimentalne hormonske terapije koja bi efikasno stala na put nekontroliranom razmnožavanju.

Jednokratna doza hormona bi se aplicirala u mišić ženke, čime bi se poremetila proizvodnja Anti-Milerovog hormona.

Ova terapija izazvala bi promjene u razvoju folikula jajnika, čime bi se spriječila ovulacija i oslobađanje zrelih jajnih ćelija koje bi se mogle oploditi, piše u studiji objavljenoj 6. juna u časopisu „Nature Communications“. Ovulacija kod mačaka je tijesno povezana s ponašanjem mačaka u traženju partnera.

Trenutno, najčešće korišcteni oblici kontrole rađanja kod mačaka su sterilizacija ženki ili kastracija mužjaka.

Obje metode su invazivne hirurške procedure.

– Pronalazak alternative ovim operacijama decenijama je bio cilj mnogih naučnika, ali nije postojalo ništa drugo što bi se pokazalo efikasnim u kontroli rađanja životinja – kaže Vilijam Svonson, koautor studije i direktor istraživačkih projekata u Sinsinatiju.

Rezultati su obećavajući

Iako je studija bila mala, uključujući samo šest ženki koje su dobile injekciju i tri koje nisu dobile terapiju, rezultati su obećavajući.

Četiri tretirane ženke nisu pokazale interesiranje za parenje, a dvije mačke, koje su se više puta parile, nisu imale ovulaciju i nisu ostale gravidne.

Jedna injekcija sprečavala bi neželjeno začeće kod mačaka do dvije godine.

Osim što su testirali terapiju na odraslim mačkama, istraživači su je oprobali i na miševima i otkrili da je tretman podjednako efikasan.

U planu je testiranje injekcije na psima i mačićima koji postaju spolno zreli, navodi Njujork tajms.

Istraživači smatraju da bi injekcija za kontrolu razmnožavanja kod mačaka bila dostupna za najmanje dvije godine.

Trenutno se radi na većoj studiji koja bi im mogla poslužiti kao osnova za konačno istraživanje koje bi odobrila Uprava za hranu i lijekove u SAD.

Tim naučnika je u fazi razmatranja primjaene ove terapije i na ljudima, ali za sada nema detalja o tome.