Portal 072info

Nema razloga za paniku, male šanse za unos ebole

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo RS utvrdili su uputstva i set mjera za sprečavanje unosa smrtonosnog virusa ebole u BiH, saopštili su juče iz ovih institucija.

Naglasili su da su sve mjere poduzete u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je u petak epidemiju ebole u zapadnoj Africi proglasila međunarodnom zdravstvenom prijetnjom. Iz entitetskih nadležnih institucija poručili su građanima da nema razloga za paniku jer trenutno nema opasnosti da se virus ebole “uveze” u našu zemlju.

Granična policija BiH juče je od Zavoda za javno zdravstvo FBiH dobila prijedlog preventivnih mjera radi sprečavanja unosa virusa.

“Te mjere podrazumijevaju da policijski službenici u slučaju namjeravanog prelaska granice državljana Gvineje, Liberije, Siera Leonea i Nigerije o tome obavijeste graničnog sanitarnog inspektora radi poduzimanja daljih mjera, a u skladu sa procedurama nadzora putnika u međunarodnom prometu”, kazala je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Naglasila je da Granična policija BiH, prema Zakonu o kretanju i boravku stranaca i azilu, na svim graničnim prelazima u BiH može odbiti ulaz državljanima zemalja u kojima je proglašena epidemija, ali u skladu sa nalogom nadležnih organa.

“Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postoji Plan za djelovanje u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima koji se odnosi na sve koji rade na aerodromu, uključujući i pripadnike Jedinice Granične policije, a čija je svrha koordinirano djelovanje prilikom rješavanja svake krizne zdravstvene situacije ili medicinskog hitnog slučaja”, istakla je Dujkovićeva.

Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kaže da su sa kantonalnim zavodima, Graničnom policijom, Inspekcijskom upravom i predstavnicima kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli utvrdili set mjera za prevenciju unošenja ebole. Taj set sadrži informaciju o virusu ebole za građanstvo, algoritam postupaka na aerodromima, odnosno na drugim graničnim prelazima u FBiH u slučaju pojave putnika iz neke od zemalja zahvaćenih epidemijom.

“Tu je i ‘nadzor slučaja’ i upitnik za epidemiološku anketu, uputstvo za putnike i osoblje u međunarodnom prometu te formiranje privremenog izolatora na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za prihvat osoba koje imaju određene simptome oboljenja”, precizirao je Ler.

On je mogućnost unošenja ove bolesti u BiH ocijenio minimalnom jer su naše “kontrolne tačke” praktično treći filter kroz koji prolaze putnici u međunarodnom prometu, a dolaze iz zemalja zapadne Afrike.

“Građani u BiH imaju razloga za zabrinutost u mjeri u kojoj je teorijski moguće unošenje virusa. Svakako da nema razloga za paniku”, poručio je.

Uputstva za preventivno djelovanje dobio je i banjalučki aerodrom, gdje su nam juče rekli da još nisu imali “sumnjivih” putnika.

“Od Ministarstva zdravlja RS prošle sedmice dobili smo edukativni materijal šta je ebola, kako se prenosi i to je obavještenje sada dostupno i svim putnicima na aerodromu”, kazali su iz Sektora bezbjednosti banjalučkog aerodroma.

Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da su Institut i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pripremili edukativne materijale za stanovništvo, prvenstveno za putnike u međunarodnom saobraćaju i za zdravstvene radnike kako bi se preventivnim mjerama zaštitili od eventualne zaraze.

“Materijali su distribuisani prema zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu saobraćaja i veza RS. Institut svakodnevno prati epidemiološku situaciju u svijetu i trenutno nema bojazni od importovanja ovog virusa u BiH”, rekla je Mrđa, naglasivši da SZO i Međunarodna zdravstvena regulativa (IHR) tačno određuju obaveze i postupanja prilikom pojave neke zarazne bolesti.

“Samim tim Republika Srpska, odnosno BiH, dužna je da primijeni sve neophodne procedure i mjere koje one nalažu”, napomenula je Mrđa.

Epidemija

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u najtežoj epidemiji ebole do sada umrlo najmanje 1.013 ljudi. Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. Bolest iznenada počinje pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje. Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestane raditi. Ne postoji posebno cijepljenje ili liječenje od bolesti.

Nezavisne novine

Podijelite članak