Portal 072info

NEOBIČAN HOBI: Ivica Tuka iz Fojnice pravi grbove fudbalskih klubova u flašama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ivica Tuka iz sela Lužine kod Fojnice naučio je zanimljiv zanat. Uz pomoć pinceta u staklenim bocama izrađuje zanimljive ukrase na drvetu, najčešće nazive sportskih klubova i imena firmi, piše bh. novinska agencija Patria.

Zanat je neobičan, traži mnogo strpljenja i umjeća ali Tuki, koji je uposlen jedino za vrijeme građevinske sezone u Hrvatskoj, često donose pristojnu zaradu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Na stolu napravim drveni ukras koji želim ubaciti u flašu. Zatim ga rastavim na najmanje komade, a potom dio po dio ubacujem u flašu, nakon čega sve ponovo sklapam pincetama dio po dio – kaže Tuka.

– Zavisi koliko su predmeti komplikovani, odnosno koliko imaju dijelova, ali treba mi najmanje dva dana na napravim jedan suvenir – objašnjava Tuka. Kaže da radi samo kada je raspložen, jer ako nije tako, ne može napraviti ni najprostiji ukras. Od alata koristi samo letlamu sa kojom crta po drvetu, ljepilo za drvo, nož i nekoliko pinceta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tukine suvenire naručuju poznanici koji ove suvenire najčešće daruju kao poklone. Tako su mnogi njegovi suveniri završili u rukama važnih ljudi iz političkog života naše zemlje ili i kod stranih diplomata.

– Nedavno mi je čovjek tražio da u bocu ubacim Gotovinu s jedne strane amblema a Pavelića s druge strane. Nije mi bilo drago da to radim, ali nisam imao snage da ga odbijem, dobro je platio – kaže Tuka za Patriu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)