Portal 072info

Neobične strane razvoda u BiH: Jedan čovjek se razvodio čak sedam puta

Broj sklopljenih brakova u BiH opada iz godine u godinu, a broj razvoda je u porastu. Razlozi za stupanje u brak, ali i za razvod su različiti. Kako nam je rekao Omar Mehmedbašić, advokat koji je svoju karijeru započeo brakorazvodnim parnicama, neki u brak stupaju prebrzo, neki iz ljubavi, a neki zbog toga što ga shvataju kao kratku avanturu.

Mehmedbašić je jednog svog klijenta razveo čak sedam puta. Riječ je o čovjeku koji je radio na pijaci i nije bio privlačnog izgleda, ali je uspijevao privući vrlo atraktivne i lijepe žene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“S prvom ženom je bio pet godina u braku i došao je da ga razvedem. Procedura je okončana za mjesec dana i onda je shvatio da je to brže i jeftinije od toga da im plaća pića i flertuje s njima. S drugom ženom je došao poslije mjesec dana, a s trećom poslije tri mjeseca. Više nije zvao žene na kafu, već je svakoj išao na vrata i molio ih za brak. Svaka žena je bila sve ljepša”, kazao je Mehmedbašić.

Istako je kako je shvatio da žene više vjeruju u papir nego u ljude, jer je svaka, uprkos njegovom izgledu i ponašanju, stupila u brak s njim. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ženama svi nude kafu, provod i avanturu, a rijetko ko brak. A on ustvari nudi brak koji konzumira kao avanturu. Na kraju sam ga vidio s jednom doktoricom koja je izgledala kao zečica iz Playboyja i nisam mogao vjerovati da je bila s njim. Siguran sam da ne bi izlazile s njim da im je nudio avanturu i piće. Kada sam jednu od njih pitao zašto su bile s njim rekla mi je kako su je svi prevarili pričom o druženju i kafama, a da je on došao na vrata i tražio brak. To mi je pokazalo koliko su žene praznovjerne i vjeruju u papir koji ja poderem za pola sata”, kazao je Mehmedbašić.
 

“Mi vas još volimo”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, bilo je tu i smiješnih situacija, pogotovo u sudnici tokom ročišta.

“Imao sam jednog romantičnog kolegu koji je svoje tužbe pisao kao pjesmu. Bilo je to u fazonu ‘bila je jesen kada su se upoznali, zavoljeli su se i išli u kino’. Eh, tada sam razvodio jednog ‘hrmpaliju’ koji je bio visok dva metra i bio je bivši šofer, a kolega je zastupao njegovu suprugu. Pjesnički advokat je tražio prigovor i rekao ‘Ali mi njega još volimo’. Tada je moj klijent počeo da viče i govori mu ‘Šta ti mene kretenu imaš voljeti’. Morali smo napraviti pauzu”, prisjetio se Mehmedbašić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nažalost, bijes, ljutnja i povrijeđeni ego znaju imati negativne efekte. Dešavaju se i slučajevi da supružnici nasrnu jedni na druge tokom ročišta.

“Moj klijent je svoju suprugu udario makazama u glavu i osuđen je zbog toga na dvije godine zatvora”, kazao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mehmedbašić ističe kako većina bračnih partnera ignoriše prevare, te da one nisu na prvom mjestu razloga za razvod. Najčešći razlog je teška finansijska situacija koja izazove svađe, pogotovo kod mladih bračnih partnera.

“Država treba da stoji iza tih mladih ljudi, da im daju posao da se mogu vjenčati jer je porodica stub društva. A pošto je naša država okrnjena, okrnjeni su i brakovi”, rekao je Mehmedbašić.
 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Crna statistika

Da BiH i nije baš “plodno tlo” za sklapanje braka pokazuje i statistika. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je broj sklopljenih brakova od 2008. do 2012. godine drastično opao. Najviše brakova sklopljeno je upravo u 2008. godini, ako gledamo period 2001.-2012., blizu 25.000, dok je taj broj u 2012. godini pao na oko 18.000. Kada su u pitanju razvodi, situacija je obrnuta. Najmanje razvoda bilo je upravo 2008. godine, dok je broj razvoda u 2011. i 2012. godini bio blizu 2.000. Prošle godine, taj broj se povećao na 2.609 razvedenih brakova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Općinski sudovi pretrpani su predmetima, pogotovo brakorazvodnim parnicama. U općinskom sudu Sarajevo zna se desiti da u jednom danu bude i do 70 razvoda. Najčešći razlozi koji se navode u papirima za razvod su razlike u pogledima na život, međusobno nerazumijevanje, navodi da ne osjećaju više ljubav prema partneru, emotivna udaljenost, preljuba… No, ono što u 70 posto slučajeva uništava brakove u našoj zemlji jeste teška ekonomska situacija. Bračni partneri, odnosno porodice, nerijetko jedva spajaju kraj s krajem, teško plaćaju račune, u kreditima su “do guše”…, što stvara svakodnevne trzavice, izaziva svađe, dovodi do nepovjerenja i na kraju do razvoda. 

Zanimljiv je podatak da se ljudi razvode i u dobi iznad 70 godina, a najviše razvoda je u dobi od 40 do 49 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME