Portal 072info

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda krivično djelo: Tužilaštvo BiH se uključuje u slučaj oko referenduma u bh. entitetu RS

Neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo, jer su ove odluke za sve bez izuzetka konačne i obavezujuće. Najaktuelnija odluka je o neustavnosti 9. januara kao Dana bh. entiteta RS.

Vlasti manjeg bh. entiteta, ne samo da nisu ispoštovali odluku najveće sudske instance u državi Bosni i Hercegovini, već su odlučili se na korak dalje u nepoštivanju, piše “NAP“…

NS bh. entiteta RS je donijela odluku o referendumu, a 25. septembra građani će se izjašnjavati o odluci Ustavnog suda BiH.

Na referendumskom listiću koji će 25. septembra biti pred građanima stajat će pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan (bh. entiteta) Republike Srpske?” Ponuđeni odgovori su: Da i Ne.

Obzirom da se znaju imena osoba koje su počinile krivično djelo, odnosno koje nisu, a bile su dužne izvršiti odluku Ustavnog suda BiH, te koje su organizatori referenduma novinska agencija Patria uputila je pitanja Tužilaštvu BiH, na koji smo dobili kratko odgovor:

Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit.

Pitanja koja smo uputili Tužilaštvu BiH:

“Da li će Tužilaštvo BiH u skladu sa svojim nadležnostima otvoriti istragu u slučaju “referendum u bh. entitetu RS”, tačnije zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, jer se znaju imena osoba koje su inicijatori i organizatori referenduma, odnosno osoba koje su i donijele odluku o održavanju referenduma?”

“Da li je Tužilaštvo BiH do sada ikada otvaralo istrage zbog nepoštivanja odluka ustavnih sudova u ovoj zemlji, koje su donošene proteklih desetak godina, a takvih je na desetine. Ako nije, zbog čega niko nije krivično gonjen zbog toga jer se radi o najvećoj sudskoj instanci u zemlji čije odluke ne poštuju političari?”

Podijelite članak