AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:33
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Gotovo se na bh. cestama dogodi nova prometna nesreća, sa smrtnim ishodom. Život gube vozači, motociklisti, biciklisti, ali i pješaci. Nepropisna i neprilagođena brzina uvjetima na cestama, najčešći su uzrok smrti. No, na konkretne akcije nadležnih još se čeka. Stopa smrtnosti koja je nešto više od osam poginulih na tisuću stanovnika, smješta nas na sami europski vrh, po broju poginulih na milijun stanovnika.

FIXGEHALT

Sigurnije infrastrukture, sigurnijih vozila, sigurnijih učesnika, akcionog plana… Svega ovoga u Bosni i Hercegovini nedostaje. A struka upozorava da bi zbog toga tekuća godina mogla da bude izjednačena sa 2019, kada je registrovano gotovo 300 smrtnih ishoda, te devet hiljada povrijeđenih. Pitali smo i građane Sarajeva osjećaju li se bezbijedno na bh. cestama.

Imperativ je da vlasti ozbiljno pristupe problemu, jer struka radi ono što je do nje.

“Prije desetak dana smo promovisali jedan projekat na Zapadnom Balkanu, gdje su učesnice bile i Evropske zemlje, gdje smo nabavili opremu, laboratoriju i simulatore koji mogu pospješiti edukaciju u sistemu obuke, kako vozača motornih vozila, tako i instruktura”, kazao je Osman Lindov, predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH.

U prvih osam mjeseci ove godine u Republici Srpskoj je evidentirano 13.6% više saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine. Poginule su 64 osobe, jedna više u odnosu na uporedni period, dok je broj teško povrijeđenih veći za 5.3%.

Kvalitet vazduha

“Brzina kretanja je jedan od najčešćih uzroka, pogotovo najvećih saobraćajnih nezgoda i neprilagođena brzina kretanja, s tim da je vožnja pod uticajem alkohola čest faktor nastanka saobraćajnih nezgoda”, rekao je Milija Radović iz Agencije za saobraćaj RS.

A radi unapređenja kvaliteta vazduha, ali i bezbijednosti u saobraćaju, u okviru obilježavanja evropske sedmice mobilnosti, u Sarajevu je organizovan niz aktivnosti.

Ovim aktivnostima nastoje se identifikovati postojeće i potencijalne površine na području grada i predgrađa koje su raspoložive za kretanje nemotorizovanih sredstava prevoza s najmanjim zagađenjem vazduha.

“To bi podrazumijevalo kretanje biciklima, romobilima, rolerima i električnim romobilima, dakle, svim sredstvima koja za cilj imaju manja zagađenja životne sredine”, navela je Teodora Vitković, magistar saobraćaja i komunikacija.

Međutim, u praksi, ovaj plan nije održiv.

“Iz tog razloga što infrastrukturno nismo održivi, jer i danas, u 2021. godini, gradimo saobraćajnice za motorni saobraćaj, ne gradimo saobraćajne površine za pješake”,  istaknuo je Lindov.

Zaostajemo za regionom i u ovom slučaju.

“Gdje uglavnom preduzimaju konkretne akcije za smanjenje upotrebe motornih vozila”, mišljenja je Jasmina Sikira, student na Saobraćajnom fakultetu.

Na bh. putevima svake godine dogodi se više od 30.000 saobraćajnih nesreća u kojima smrtno strada oko 300 osoba, dok više od 10.000 prođe sa težim ili lakšim povredama.

LIDER