2 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Poznati Meksički katel, najviše po okrutnosti, odgovorio je na meksičku politiku prema katelima „zagrljaji, ne metci“ sa vlastitom. Jalisco kartel kidnapovao je nekoliko članova elitne policijske jedinice u državi Guanajuato. 

Kidnapovani su mučeni dok nisu predali informacije o imenima i adresama kolega policajaca koje kartel sada lovi i ubija, u njihovim kućama i pred porodicama.

Za svakog člana kartela, dva člana policije

Ovakav direktan napad na policijske službenike predstavlja težak udarac i novi izazov za predsjednika Andres Manuel Lopez Obrador-a i njegovu politiku izbjegavanja nasilja i ratovanja protiv kartela.

Ipak, kartel je već objavio rat protiv vlade, ciljajući na elitnu državnu jedinicu poznatu kao Taktička Grupa. Karteli ih optužuju da prijete njihovim članovima bez razloga i nepošteno.

– Ako želite rat, dobit ćete rat. Već smo vam pokazali da znamo ko ste. Dolazimo po vas sve – piše na plakatu kojeg je potpisao kartel i postavio na jednu od zgrada u maju.

Na plakatu je pisalo i upozorenje da će za svakog njihovog člana kojeg policija uhapsi, oni ubiti dva člana državne Taktičke Grupe.

Problem izmakao kontroli

Zvaničnici u Guanajuatu, koja je najviše rangirana Meksička država po nasilju, odbili su komentarisati koliko je članova državne jedinice do sada ubijeno.

Sigurnosni analitičari su potvrdili da je bilo mnogo slučajeva. Također su objavili da je dosta policajaca i službenika odlučilo pobjeći. Zgrabili su svoje porodice, napustili domove i sada se kriju, poručili su analitičari.

Guanajuato drži rekord u najvećem broju ubijenih policajaca. Od kraja 2018. do maja 20121. godine ubijeno je 262 policajaca.

Karteli osim što ubijaju policajce, često ubijaju i njihove porodice. Problem je toliko izmakao kontroli da je vlada objavila kako uvode nove mehanizme za zaštitu policije i zatvorskih službenika, kako bi se pokušalo sačuvati što više života.