Nermin Nikšić: Prošla je još jedna godina obilježena nulama

20 31 52 nermin niksic e1536924976252 740x389 1

Unutrašnje turbulencije, blokade i nerad obilježili su 2021. godinu, a malo toga je dobrog i korisnog urađeno u BiH. Ovo je u razgovoru za “Avaz” istakao predsjednik SDPBiH, Nermin Nikšić, koji dodaje da su godinu obilježili i pokušaji rušenja države za koje je ovjeren da neće uspjeti. 

– Možda je lakše prisjetiti se svega što nije učinjeno. Još jedna godina prošla je sa nula kilometara izgrađenog autoputa, nula pređenih koraka ka EU i NATO članstvu, nula posto povećanja minimalnih plata i penzija itd. Sve u svemu, još jedna godina obilježena nulama – kaže Nikšić.

Oduprijeli smo se pokušajima troetničke podjele države

Govoreći o rezultatima SDP-a, kaže da su poslanici ove stranke spriječili odluke zbog kojih bi građani godinu završili ne sa nulama, već u drastičnim minusima.

– Na našu inicijativu stavljen je van snage pravilnik kojim bi se legalizovala nova pljačka poduzetnika, njihovim prisiljavanjem da kupuju nove, skupe fiskalne kase. Onemogućili smo nametanje novih poreza kojima bi Vlada FBiH oporezovala gotovo i vazduh koji ljudi dišu i potpuno ih osiromašila. Na isteku godine sa partnerima smo “izgurali” amandman u Domu naroda PFBiH kojim će biti spriječeno skandalozno poskupljenje električne energije, koje bi veliki broj poduzetnika otjeralo u bankrot ili u selidbu preduzeća izvan FBiH – kaže Nikšić.

Despotska vlast u RS građane vodi u potpunu izolaciju, siromaštvo i beznađe, a Nikšić ističe da se SDP, iako nema poslanika u NSRS, suprotstavlja takvoj politici na svim frontovima.

– U godini obilježenoj blokadama, aktivnim secesionstičkim djelovanjem i pokušajima nametanja diskriminatornih zakonskih rješenja kojim bi građani bili razdijeljeni po etničkim, pa i teritorijalnim crtama, drago mi je konstatovati da je konačni učinak djelovanja tih sila također nula. Oduprijeli smo se pokušajima troetničke podjele države, Dodikov suludi secesionizam nailazi na odlučan odgovor, a pravosudni organi konačno počinju djelovati na zaštiti suvereniteta i ustavnog poretka države – dodaje predsjednik SDPBiH.

Od pozitivnih vijesti izdvaja i zakonsku zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, pomake u shvatanjima da je sprječavanje izbornih krađa nužno, te presudu Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, kojom je potvrđen suverenitet države i njeno neotuđivo pravo na imovinu na cijeloj teritoriji države.

– Ogromnim ličnim i uspjehom svih nas koji smo se udružili oko jedne ideje smatram i zajedničko potpisivanje sporazuma predstavnika opozicionih stranaka koji baštine principe neupitnosti suvereniteta, cjelovitosti i teritorijalnog integriteta BiH. Sinhronizacijom rada i usaglašavanjem zajedničkih principa djelovanja u otporu secesionizmu i zaštiti države, pokazali smo odgovornost i državničku svijest, ali i snagu, jer stranke potpisnice imaju podršku gotovo pola miliona glasača – ističe Nikšić.

Smjena trenutne vlasti

U 2022. godini najavljuje nastavak teške borbe za bolji, mirniji i kvalitetniji život građana.

– To je borba koja je naš usud. Siguran sam da će i u 2022. učinak onih koji teže rušenju, podjelama i konfliktima ostati na nuli, iako se svi moramo dosta potruditi da to uistinu i bude tako. Siguran sam da ćemo kraj godine dočekati sa smjenom trenutne vlasti utemeljene na etno-nacionalističkoj podjeli društva i države i uspostavi novih većina kojima će briga za ljude, njihovo zdravlje i njihovu dobrobit biti jasno definisani prioriteti. Građani sebi više neće dopustiti da glasaju za one koji ih uvjeravaju da im je vitalni interes žrtvovanje svoje sreće i dobrobiti za korist i bogaćenje umišljenih lidera koji ih vode samo u siromaštvo, neizvjesnost i budućnost koja je bolja samo onda kada odu izvan granica njihove domovine – poručuje predsjednik SDPBiH, Nermin Nikšić.