Nermin Nikšić: SDA sam prijavio CIK-u, zloupotrijebili su BH Telecom zbog kampanje

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na današnjoj pres konferenciji predstavnika Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo na temu borbe protiv korupcije, s naglaskom na Uredbu o kontroli javnih nabavki, između ostalog rekao je da je danas podnio prijavu protiv SDA Centralnoj izbornoj komisiji.

– Želim sa političkog aspekta i nekih drugih slučajeva ukazati na licemjernost SDA i njene tobožnje brige za BiH. Podsjetit ću vas da je u mandatu 2011. – 2015. Vlada FBiH koju sam ja vodio osigurala je podršku u Federalnom parlamentu i na snazi su Zakoni suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koji predviđa formiranje odjela pri sudu koji bi se bavio korupcijom, odnosno suđenjem za ta djela. 

Tad smo radili budžet u predvidjeli smo sredstva za formiranje tog odjela koji nikad nisu formirani do danas, niti se zakon primjenjuje. Meni je jasno zašto je to tako. Nisu spremni dati alat pravosuđu da se bori protiv korupcije u kojem su ogrezli – rekao je Nikšić.

Kaže da niko ne želi uskratiti pravo članu Predsjedništva BiH da pita i podnosi zahtjeve za ocjene ustavnosti.

– Ali ovo vrijeđa inteligenciju kada kaže da je to u zaštitu državnog interesa. Jar eto nije dobro da se to riješava na kantonima nego treba na državi to je pokušaj skretanja pažnje. Vrlo je jasno da to na državnim nivoima može doći nakon oktobra. Nakon što promijenimo aktuelnu korumpiranu vlast i donesemo uredbu ili zakon kojim ćemo štititi javne nabavke – rekao je Nikšić

Najavio je da će insistirati da se istraži vide šta se dešava u BH Telecomu.

– Podsjetit ću vas da je do aktuelne kampanje zabranjena plaćena kampanja, a SDA je preko BH Telecoma, nakon što je opozicija utvrdila zajedničkog kandidata, poslala preko 50.000 poruka i pozvala građane i pretplatnike BH Telecoma da učestvuju u anketi i glasaju za SDA. To je način na koji oni vide upravljanje javnim resursima, svojatanje i ponašanje sa javnim kompanijama kao da su privatna prčija rukovodstva SDA. Oko toga smo se okupili i protiv toga ćemo se boriti svim sredstvima. Kako u Kantonu Sarajevu tako i na višim nivoima vlasti. Jedan od ključnih uvjeta za formiranje vlasti bit će implementacija i početak primjene zakona o suzbijanju korupcije – rekao je Nikšić.

Avaz