Nermin Nikšić: Važno je da smo započeli pregovore, ali postoje granice koje nećemo preći

Nermin Nikšić: Važno je da smo započeli pregovore, ali postoje granice koje nećemo preći

Premijer FBiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je nakon završenog sastanka trojke, SNSD-a i HDZ-a da je spreman na kompromis ali da postoji crvena linija preko koje se neće preći.

– Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. 

Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo i te tri mjere koje su nama važne. Ja sam to nekoliko puta rekao, da odajem priznanje ljudima koji su radili na čelu sa gospođom Krišto, primicanja stavova – kazao je Nikšić.

– Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građane. 

Naši partneri iz RS imaju drugačije viđenje, na to smo navikli i nismo nikada pokušavali reći da na određene stvari gledamo isto. Kompromis ne znači da prihvatamo nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se – dodao je premijer.

Potom je poručio da smatra da sastanak nije završen.

“Nemam dobre vijesti, smatramo da sastanak još nije okončan. Dogovorit ćemo se kada ćemo se ponovno sastati i riješiti stvari koje su na stolu. Govorim u ime Trojke, nismo spremni preći crvenu liniju koja bi išla na štetu interesa BiH”, zaključio je.

“Crvena linija je jasno postavljena, posebno kada su u pitanju Ustav BiH, budžet i ostale bitne stvari za našu zemlju”, dodao je Nikšić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica