NERVOZA JE KULMINIRALA U SDA: Na Predsjedništvu stranke fizički se razračunali Mahmutović i Bratić

NERVOZA JE KULMINIRALA U SDA: Na Predsjedništvu stranke fizički se razračunali Mahmutović i Bratić

Samo zbog duboke političke krize u koju je s proljeća ušla Bosna i Hercegovina, u kojoj su drugi politički akteri na sceni, javnost ne uočava i ne pokazuje dovoljno pažnje za još jedan dramatičan politički proces koji se odvija u Sarajevu. Pošto se taj proces odvija paralelno sa aktuelnom političkom krizom, samo iza scene, vjerovatno će njegov konačan ishod umnogome ovisiti i o raspletu opće političke krize. Tim prije što je uklanjanjem SDA iz vlasti možda i započela ta kriza.

ISTRAGA „SUMNJIVIH LICA“

Prema posljednjim insajderski informacija na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA izbila tuča između Dževada Mahmutovića i Senada Bratića. Navodno je sjednica bila toliko burna da su portiri iz Centrale ulazili u salu upozoravjući ih da bi svađe mogli čuti novinari u holu itd.

Ovu stranku dugo prati imidž nasilničkog ponašanja njenih funkcionera i međusobnih fizičkih obračuna, posebno u provinciji. Ali, ovakva nervoza koja je zahvatila sam vrh stranke nije do sada uočavana.

Povod ovakvim tenzijama iskazanim na posljednjoj sjednici Predsjednitšva su odluke vezane za pred-kongresne aktivnosti. Konkretno, radi se o radikalnim odlukama uvođenja povjereništava u općinske odbore. S jedne strane, nikad nijedna stranka nije pokazala takvu praksu, pa ni sama SDA nikad nije uvodila povjereništva u polovinu svojih općinskih odbora, kakav slučaj imamo sada. Pored toga odluke nisu adekvatno argumnetiranei obrazložene, odnosno nemaju osnova, što pogađa mnoge općinske funkcionere stranke. Tako je, na primjer, obrazložena smjena predsjednika općinskih odbora za Teslić, Doboj i Prijedor, jer su izgubili izbore, a sam predsjednik Izetbegović nije podnio ostavku iako je izgubio izbore. Ima još obrazloženja koja se „kose sa zdravim razumom“, te se stoga da zaključiti da Izetbegović pored samovolje iskazuje i strah i visok stepen nervoze koja se širi i na njegove podanike toliko da se ne mogu kontrolirati i suzdržati od fizičkih napada na „sumnjiva lica“.

IZVINJENJE MARPHYU

Zato, kako tvrde insajderi, Izetbegovićev klan razmatra više opcija kako bi preduprijedili negativan ishod izbora lidera stranke.

Mnogi se čak čude ovakvom Izetbegovićevom ponašanju, jer ne smatraju da mu je Šemsudin Mehmedović, sam po sebi, toliko opasan rival. Stoga se pitaju da li se Izetbegović boji nečega opasnijeg od Mehmedovića, a da oni ni ne znaju.

Čak se šuška da je njegov najavljeni odlazak u Ankaru kod turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana povezan sa njegovim okretanjem ka Zapadu u vanjskoj politici, te da će Erdogan od njega tražiti da se izvini Michaelu Murphyu, kao i drugim evropskim amabasadorima koje je optuživao za islomofobiju i okrivio da su kumovali njegovom izbornom porazu.

Potom se šuška da Izetbegovićev klan želi imati i trećeg kandidata, u opticaju su imena Edina Ramića i Nermina Mandre, koji bi vodili kampanju protiv Mehmedovića, da bi odustali od kandidature na dan-dva prije održavanja Kongresa u korist Izetbegovića. Takvu soluciju je nagovjestio Safet Sofić svojom izjavom kako je i Alija Izetbegovićimao više protivkandidata na kongresima.

U najradikalnijem slučaju, ako ne uspije nikakvim izbornim trikom osujetiti Mehemdovića da mu preuzme tron, Izetbegovićev klan spinuje među stranačkim fukcionerima priču kako će tad osnovati novu stranku „SDA – Alija Izetbegović“.

Špekulacije da bračni par Izetbegović namjerava „dići ruke od politike“ i odseliti u Tursku, veoma su stare i na njih ne treba obraćati pažnju. Ali je zanimljivo da i sa takvom opcijom još uvijek špekuliraju sarajevski kuloari.

(TBT, Tim za analitiku)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica