d2 radnik bosna
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 29, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Na lokalitetu Želeće pronađeno je tijelo drugog turskog radnika koji je prije 20 dana s krana na radilištu autoceste pao u rijeku Bosnu. Podsjećamo, nesreća se dogodila 8. novembra. Spasioci su tijelo jednog radnika pronašli nekoliko dana kasnije, dok je potraga za drugim stradalim trajala do danas. Nesreća na gradilištima i uopće na radnim mjestima, nažalost, sve je više, samo u ovoj godini nastradalo je 8 radnika.

Pripadnici specijalizirane jedinice za pomoć u katastrofama Republike Turske pronašli su u rijeci Bosni tijelo turskog državljanina, uposlenika komapnije koja radi na izgradnji autoceste A1 kod Zenice. Tijelo je pronađeno na lokalitetu Želeća, nekoliko kilometara od mjesta nesreće.

„15 dana smo pretraživali korito i obale rijeke Bosne, koristili smo različite tehnike i metode u potrazi za tijelom. Napokon smo našli tijelo. Porodici nastradalog upućujemo izraze dubokog saučešća. Još samo mogu reći da želimo da se ništa slično ne dogodi“, kazao je Taner Bayindir, vođa tima AFAD.

U 20 dana dugoj potrazi za tijelima radnika neprekidno su bili članovi GGS-ova iz cijele BiH, kao i timovi Federalne i Uprave civilne zaštite ZDK-a, te specijalne jedinice policije ZDK-a

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dvojica radnika turske komanije koja izvodi radove na dionici autoceste A1 između Zenice i Žepča nastradala su prilikom manevra kran dizalice na radilištu. Okolnosti u vezi sa ovom nesrećom se utvrđuju u okviru istrage koju provodi Tužilaštvo ZDK-a.

Povrede na radu, posebno u sektoru građevinarstva, nažalost, česte su, no te događaje ne prijavljuju ih ni radnici ni poslodavci – prvi zbog straha da će ostati bez posla, drugi zbog mogućih sankcija. Zato sindikat zagovara formiranje registra povreda na radu.

„Taj registar služi, pod jedan, za statistiku, a pod dva – da se u nekom narednom periodu mogu provesti preventivne mjere u smislu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu ili tih provedbenih akata pravilnika kako bi se povrede na radu suzbile na neku najmanju moguću mjeru“, kazao je Adis Kečo, stručni saradnik za pravne poslove u SSSBiH.

Prema podacima Inspektorata za zaštitu na radu Federalne uprave za inspekcijske poslove, u FBiH su u toku ove godine evidentirane 183 teže povrede na radu od kojih, nažalost, 8 sa smrtnim ishodom. Iako je u Federaciji duže od godinu na snazi Zakon o zaštiti na radu, ne primjenjuje se u potpunosti jer još nisu doneseni svi provedbeni akti.

LIDER