401958579178ba92c2fc
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Na tržištu Bosne i Hercegovine vlada velika nestašica meda. Na manifestaciji “Dani meda” u Bijeljini pčelari su upozorili da je stanje u pčelarstvu alarmantno. Meda u košnicama je sve manje, a potražnja nikad veća. To je dovelo i do skoka cijena pa za kilogram meda sada treba izdvojiti i do 20 KM.

FIXGEHALT

Česte padaline, a potom visoke temperature dovele su do toga da je količina izvrcanog meda u Bosni i Hercegovini, sa nekadašnjih desetak do petnaest kilograma po košnici, sada spala na jedva pet kilograma. Pčelar Miloš Lučić iz Šamca kaže za BHRT kako za pola stoljeća bavljenja pčelarstvom nije imao goru sezonu.

“Sedamdeset osme sam vrcao između 70 i 80 kilograma po košnici i krenulo je sve na gore ovamo. Te godine sam četiri puta vrcao med, pa tri puta, dva, a prošle godine nijednom nisam vrcao”, navodi Lučić.

Pored lošeg vremena, ogorčeni pčelari kažu kako su za trenutnu situaciju u značajnoj mjeri krivi i ljudi.

LIDER

“Herbicidi i pesticidi, sami sebe trujemo. Susjede briga za moje pčele, poljeva se voćnjak, voće”, kaže Lučić.

Uz to, dodaje, haraju i razne bolesti.

“Na moru, u Dalmaciji se pojavilo nešto, bolest se proširila, kao nozemoza i varola, varola je krenula iz indije pa došla do nas”, kaže pčelar Milorad Tešić.

I dok s jedne strane vlada nestašica, s druge strane vlada nikad veća potražnja za medom i proizvodima od meda, čemu je u velikoj mjeri doprinijela pandemija.

Pčelar Ilija Lazić kaže kako kako se med sada traži najviše radi pandemije i posebno se u proljeće tražilo puno.

“Prije se tražilo radi gripe i za imunitet, traže ljudi i prave neke pripravke, djumbir i sve s medom”, kaže Lazić.

Na manifestaciji “Dani meda” koju su organizirali semberski pčelari kako bi ukazali na značaj očuvanja pčela ističu da je pčelarima neophodna podrška jer su pčele najvažnija bića na planeti.

Predsjednik Udruženja pčelara Semberije Milan Simeunović kaže kako podrka treba biti daleko veća.Prije svega razvijanje svijesti o pčelarstvu i značaju pčelarstva i svemu tome.

“Mnogo toga utječe na pčele i pčelarstvo, nije to lako kao što je nekad bilo da se radi oko pčela, mora se dosta raditi i ulagati”, kaže Simeunović.

International Earthwatch Institut proglasio je pčele 2019. godine najvažnijim stvorenjima na planeti Zemlji! Kako su rekli, 70 posto svjetske poljoprivrede ovisi isključivo od pčela, jer oprašivanje omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela fauna na planeti bi polako počela nestajati.