Portal 072info

NEUM: Povoljne cijene smještaja, hrane, pića, ali…

Iako se papreno skupom hrvatskom primorju Neum pruža kao alternativa, rijetko kada nekoga možete čuti da upravo ovdje planira ljetovati. Zašto?

Ono što sve više odbija naše građane od hrvatskog primorja su previsoke cijene smještaja, kako u sobama, apartmanima i hotelima na hrvatskoj obali, tako i izuzetno visoke cijene hrane i piće po trgovinama i ugostiteljskim objektima, piše “Buka“.

Iako se Neum pruža kao alternativa, rijetko kada nekoga možete čuti da upravo ovdje planira ljetovati.

Porodica Bilać je jedna od rijetkih koja već četvrtu godinu za redom ljetuje u našem jedinom bh. gradu na moru.

-Prvo s dvoje, a sada s troje djece, već četiri godine ljetujemo u Neumu. Uvijek idemo početkom ljeta, odsjedamo u istom apartmanu i mogu reći da smo zadovoljni. Plaža je blizu, tiho je i čovjek se zaista može odmoriti. Takođe ne trebamo mijenjati novce, a cijene su manje-više iste kao i u Mostaru-, kaže za naš portal mostarka Ivana Bilać.

Ipak napominje i da je evidentno da se za ove četiri godine koliko ljetuju u Neumu, malo toga uradilo.

-Ulaganja su, mogu slobodno reći, neprimjetna. Dosta državnih objekata u gradu je „zašao u godine“, nedostaje sadržaja za sve generacije, a posebno za djecu. Takođe veliki problem je i putna komunikacija, pa je doći u Neum putevima kroz BiH pravi podvig. Mi uvijek prelazimo preko granice sa Hrvatskom jer tu je put dosta dobar. Sigurno se može i treba puno više ulagati kako bi konačno ovo mjesto oživjelo u pravom smislu te riječi-, zaključuje naša sagovornica.

Put koji se godinama čeka

Jedini bh. grad na obali Jadranskog mora čeka završetak puta prema Stocu već duže od 30 godina. Naime još davne 1984. godine između Neuma i Stoca izgrađeno je tek 15 kilometara puta, nakon čega je gradnja zaustavljena. Dvadeset godina poslije projekt je nastavljen gradnjom koja je zaustavljena na dodatnih šest kilometara.

Da je upravo saobraćajna izolovanost Neuma od ostatka države glavni problem za razvoj turizma, te da postojeći put preko Svitave, koji najviše podsjeća na krivudavu ‘kozju stazu’, ne omogućava normalan saobraćaj, smatra i Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko neretvanskog kantona.

Bez brze magistrale, koja bi vodila od Neuma preko Stoca do Mostara, kako kaže Krešić, za turizam se ne može učiniti mnogo.

-Znate li gdje putuju turisti iz Beograda? U Rijeku, jer imaju dobar auto-put i nikome se sigurno ne lomata preko loših puteva kroz BiH do Neuma. Turisti iz Bihaća, takođe ne dolaze u Neum. Oni zbog dobre putne komunikacije idu u Zadar, a turisti iz Hercegovine idu u Split. I sve dok loš put ovu destinaciju povezuje s unutrašnjosti BiH, turizam će trpiti-, kaže Krešić.

Nedostaju plaže i kapitalni projekti

Dodaje da u samom Neumu ima dovoljno smještajnih kapaciteta, oko 14 hiljada kreveta, ali da nedostaje plaža i po tom pitanju će se u budućnosti nešto morati uraditi.

I nerješeno pitanje granice na moru, u velikoj mjeri koči napredak neumske opštine. Zbog nerješenog pitanja granice na moru već godinama se ne donose kapitalni projekti koji bi oživili turizam u Neumu i okolini.

Krešić kaže da je malo toga urađeno i na preostalih 20-ak kilometara koliko BiH izlazi na more. Zemlja je uglavnom u privatnom vlasništvu tako da na vrlo malom prostoru u priobalju postoji regulacioni plan.

Prema njegovoj ocjeni u promociju turizma se treba uključiti i šire zaleđe, kako bi turističke agencije u sklopu svoje ponude mogle predstaviti i obilazak pećine Vjetrenice, Međugorja i slično.

-Posljednjih godina počele su aktivnosti u neumskom zaleđu oko seoskih domaćinstava. Istina, ruralni turizam je kod nas u povojima, ali ima nekoliko objekata, manjih kapaciteta koji promovišu seoski turizam, ali uglavnom se još uvijek sve svodi na degustaciju domaćih proizvoda- priča nam Krešić i dodaje da je sve to ipak prevelik zalogaj za lokalnu vlast, te da je krajnje vrijeme da se u cijelu priču uključi i država.

-Političarima su puna usta priče o turizmu, međutim kada je riječ o konkretnim projektima izostaje svaki oblik pomoći i podrške. A bez političke podrške, a pogotovo sa nivoa BiH, za turizam se ne može puno učiniti. Prevelik je to zalogaj za opštinu Neum ili Hercegovačko-neretvansku županiju-, kaže nam Krešić.

Povoljne cijene smještaja, hrane i pića

Bez obzira na sve probleme sa kojima se Neum susreće, prošlogodišnja turistička sezona je ocjenjena kao najuspješnija u posljednjih nekoliko godina.

Broj turista, uglavnom stranih, je sve veći. Riječ je o, Francuzima, Česima, Poljacima, Austrijancima, Nijemcima, Korejancima.

Bh građani ipak radije biraju hrvatsko i crnogorsko primorje iako su ovdje smještaj, hrana, piće i shoping dosta povoljniji.

Tako dvokrevetni apartman u Neumu, s balkonom i pogledom na more, košta između 100 i 120 maraka za noć.

U hotelima je nešto skuplje.Ukoliko se odlučite za malo udaljeniji smještaj, iznad magistrale, cijena je znatno niža, a zavisi i od toga šta gost želi, odnosno da li su to apartmani sa upotrebom kuhinje, uz klimu, TV, imaju li svoj parking, garažu. Sve to utiče na cijenu, koja se u udaljenijim apartmanima od mora kreće od 15 do 30 KM po krevetu.

Međutim ukoliko se misli ući u jednu ozbiljniju turističku priču, u Neumu i oko njega, treba se još puno toga uraditi.

A do tada, prihvatljive cijene, par kamenih plaža i malo mora, ostt aće jedini razlog zašto se turisti odlučuju svoj godišnji odmor provesti u ovom gradu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box