Nevjerica: Pojavila se životinja koja se smatrala izumrlom

Mještani Vučedola kod Vukovara kažu da su još prije 17 godina primijetili da se u njihovim baštama nešto čudno dešava, ali tada nisu ni pomišljali da se radi o vrsti koja se smatrala izumrlom.

Naime, primijetili su da u njihovim baštama nestaju luk, šargarepa, krompir, cvijeće, nakon čega je utvrđeno da je riječ o slijepom kučetu.

Do nedavno, glodar slijepo kuče se smatrao još jednom izumrlom životinjskom vrstom u Hrvatskoj, ali je nedavno viđen ponovo.

Mještani sumnjaju da su slijepi kučiči došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako, prenosi “Vecernji.hr“.

“Na osnovu poslatih fotografija radi se o slijepom kučetu. Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepog kučeta ovdje na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo saznali porijeklo ovih glodara”, rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije.

Prema literaturi, slijepi kučići su živjeli tokom 19. i početka 20. vijeka na području od Vinkovaca do Sremske Mitrovice.

To je životinja duga do 30 centimetara, bez repa, prekrivena krznom.

Živi pod zemljom gdje prave rupe tako da su im oči zakržljale i prekrivene dlakom.

Svojim zubima i prednjim udovima kopaju podzemne hodnike u kojima se nalaze odvojeni prostori za hranjenje, nuždu i spavanje. Hrane se lukovicama, krtolama i travama.