Nevjerojatna priča: Kako je ničija mačka iz Jordana uspjela dobiti dom na Balkanu

Macak putnik decembar2021 PS
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mačak Putnik svoj je ‘dom’, ulice Jordana, zamijenio toplim domom u Hrvatskom zagorju, u Zaboku.

Putnik jordanskog porijekla sad ima zagorsko ‘državljanstvo’. A do njega nije lako stigao. Čekao je godinu i pol, piše portal Ni Zagorje Malo.

Putnik se, tada još kao malo bezimeno mače, došuljao na prozor Mohamedu Al Younisu, koji je iz Zaboka otputovao u rodni Jordan kako bi uredio naslijeđeni stan rahmetli oca.

“Kako smo radili u stanu, čuo sam da netko mijauče. Neki mačić je došao na prozor. Nahranio sam ga, napravio mu krevetić, on bi dolazio i odlazio kroz prozor stana i tako cijelo vrijeme dok sam bio tamo, gotovo tri mjeseca. Za to je vrijeme već i narastao. Kad je prvi puta došao bio je toliko mali da mi je stao u dlan”, priča Mohamed Al Younis, koji je u Hrvatsku sa sjevera Jordana stigao 1971. godine na studij.

I u Hrvatskoj je i ostao. Oženio se, osnovao porodicu, radio. No, često putuje u rodni kraj iako je njemu, uvijek to govori, sada Zagorje dom. Dom koji je, uz djecu i unučad, sada postao bogatiji za još jedno živo biće. Mačka Putnika.

Nakon što je sredio stan, Al Younis se vratio u Hrvatsku. Putnik je ostao. Al Younis ga nije zaboravio, često ga se sjetio. U studenom ove godine ponovno je letio za Jordan.

“Išao sam pozdraviti susjede i čujem miceka da mijauče. Dojurio je prema meni. Pa to je bio moj Putnik! Ostao sam u šoku, prepoznao me je nakon toliko vremena. Ja mislim da je on mene čekao”, prič Al Younis.

Putniku je trebalo srediti papire, izvaditi pasoš, kupiti avionsku kartu, mali kavez za put u avionu.

Papirologiju je riješio u hrvatskoj ambasadi. Kartu za Putnika platio je 70 eura. I tako se Putnik ukrcao u prvi avion do Ammana.

Putnik sada ima oko dvije godine. Razumije samo arapski jezik.