Portal 072info

NEVJEROVATNO: Evo koliko često partneri varaju

Prema najnovijem istraživanju, skoro četvrtina ljudi, preciznije 24 odsto ispitanika, izjavila je da varala partnera u nekom periodu svog života. Takođe, 24 odsto ispitanika izjavilo je da nisu zadovoljni svojim seksualnim životom. Međutim, suprotno popularnom ubeđenju, većina ljudi koji su imali aferu izjavila je da nisu to i želeli.

Između zadovoljavajućeg seksualnog života s jedne strane i iskradanja, osjećaja krivice, rizikovanja braka i zajedničke budućnosti s druge, svaka osoba bi se opredelila za prvo.

Tačno je da, kada afera otpočne, ima naleta strasti i uzbuđenja usled novine, međutim, stvari počnu da gube svoje čari kada shvatite da je vaš partner prebledeo, da su vaše torbe spakovane a dijeca uplakana, pitajući se zašto mama ili tata moraju da napuste dom na neko vrijeme.

Iako 94 odsto savetnika i bračnih terapeuta smatra da veza može da se nastavi i poslijepreljube, samo trećina ispitanika složila se sa time.

Uprkos tome, mnogi od nas će ipak izvršiti preljubu. Pitanje je – zašto?

Psiholozi vjeruju da uzrok leži u tome što očekujemo da naš partner zadovolji svaku našu potrebu, što je vrlo problematično.

Ranije su parovi stupali u brak iz ekonomskih razloga i da bi zajedno odgajili djecu. Prijatelji, roditelji i ostali članovi zajednice zadovoljavali su ostale potrebe poput zabave, hobija, dijeljenja savjeta, itd. Sada, međutim, očekujemo da jedna osoba preuzme ulogu cijele zajednice.

Još jedan problem je što očekujemo dvije potpuno različite stvari od veze. Jedna je ljubav, koja je postojana i čini da se osjećamo bezbjedno, a druga seks, gdje uvijek postoji želja za novinama i uzbuđenjem. Zbog ove druge stavke dolazimo u iskušenje.

Takođe, uvijek najviše želimo ono što ne možemo da imamo. Zato zajednički život generalno ubija seksualnu želju.

Evo, zato, nekoliko savjeta kako razbiti monotoniju u vezi:

– Budite razdvojeni s vremena na vrijeme ili upražnjavajte različite stvari odvojeno. Odsustvo čini da nekoga želimo više. Nemojte biti sijamski blizanci i gubiti svoj identitet.

– Posmatrajte svog partnera drugim očima. Pokušajte da shvatite kako ga/je vide drugi. To vam može pomoći da bolje razumete zašto ga/je volite. Posmatrajte partnera i kad je nasrećniji/a, radeći stvari koje voli. Kada smo najsrećniji, imamo najviše samopouzdanja i izgledamo najprivlačnije.

– Shvatite da je mit da veza treba da bude spontana. Tačno je da se spontana seksualna želja javlja na početku veze, ali kada prodje određeno vrijeme, moraćete sami da poradite na tome da otkrijete šta sve tačno uzbuđuje vašeg partnera. Želja ne nastaje magično, stvarate je upravo vi.

Podijelite članak