Nezaposlenost u Njemačkoj ostala na historijskom minimumu

Nezaposlenost u Njemačkoj se u februaru zadržala na historijskom minimumu, što ukazuje na snagu najveće evropske ekonomije uprkos političkoj neizvijesnosti koja pomračuje buduće perspektive, ocjenjuje agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je u februaru iznosila 5,9 odsto, što je jednako stopi nezaposlenosti iz januara i najniži je nivo od ujedinjenja Njemačke 1990. godine, navodi se u saopštenju njemačke Federalne agencije za rad, a prenosi agencija Frans pres.

Prema desezoniranim podacima, broj registrovanih nezaposlenih lica je u februaru smanjen za 14.000.

“Razvoj situacije na tržištu rada je ponovo bio pozitivan, a tražnja preduzeća za novim radnicima ostaje na visokom nivou”, izjavio je šef Federalne agencije Frank-Jurgen Vajs.

“Motor Njemačke je snažna domaća tražnja. Privatna i državna potrošnja su podstaknuti investicijama“, ocenio je analitičar banke ING Diba Karsten Brzeski za Frans pres.

Međutim, politička neizvesnost u susjednoj Francuskoj i u Holandiji ili moguće kontroverzne trgovinske mere američkog predsednika Donalda Trampa bi, prema ojcenama analitičara, mogle da pogode Njemačku, čiji je izvoz prošle godine nadmašio uvoz za 253 milijarde eura.

nezavisne.com