Portal 072info

NGG „Romi za bolju Zenicu“ – Protuzakonita upotreba „blinkera“ na vozilu u vlasništvu Zeničko-Dobojskog kantona?!

Sluzbeni automobili vozni park 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NGG „Romi za bolju Zenicu“ na osnovu informacija zaprimljenih na društvenim mrežama od građana Zenice javno izražava zabrinutost kršenjem propisa Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini od strane Vlade Zeničko-Dobojskog kantona ili stručne službe.

Naime, od brojnih zeničana primili smo informacije, a koje se mogu provjeriti i pregledanjem snimaka sa kamera na ulazu u krug zgrade Zeničko-Dobojskog kantona, da crna skupocjena limuzina u kojoj se vozi premijer kantona ima ugradjene blinkere, iako se radi o vozilu koje vjerovatno nije u vlasništvu policijske agencije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako prema pozitivnim zakonskim propisima funkcioneri nižih nivoa vlasti kao što je npr. Zeničko-Dobojski kanton nemaju pravo da na svoja vozila ugrađuju blinkere, očito je da se Premijer Kantona vozi u jednom takvom vozilu. Naime, Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini jasno kaže da uređaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i zvučnih signala smiju da se ugrađuju i upotrebljavaju samo na vozilima čija su pratnja policija ili vojna lica i na vozilima s pravom prvenstva prolaza, odnosno na vozilima Službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Državne granične službe. 

Stoga, javno pozivamo i MUP ZDK da bude transparentan i da izađe u javnost sa informacijom da li je navedena crna skupocjena limuzina marke Passat u vlasništvu policijskih organa. Ako jeste, po kojem pravnom osnovu Premijer ZDK može koristiti takvo vozilo?  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko se radi o vozilu u vlasništvu neke od službi Kantona, upotreba blinkera jednaka je tome da bilo koji građanin Zenice ugradi takva svjetla, a svi znamo da bi takav vozač odmah bio sankcionisan, no ne i Premijer Kantona kao što je slučaj sa Zenicom. 

Na drugu stranu, poznat primjer zeničanima je Fuad Kasumović, koji se u narodu često vidi kako se vozi u pravljenom „bagiju“ koji košta maksimalno do dvije hiljade maraka, kao i Golf II. Čak staviše, Kasumović nerijetko i najmlađe zeničane provoza, a ne baca pare zeničana na skupocjene crne limizine niti se vozi pod policijskom pratnjom, što samo pokazuje koliko je skroman gradonačelnik Zenice.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NGG „Romi za bolju Zenicu“ – romsko udruženje u postupku osnivanja! 

Podijelite članak
  • 57
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

NGG Romi za bolju Zenicu: Zašto je potrebno glasati za mlade snage liste Zenička inicijativa Fuad Kasumović!

072info.com

Opljačkana kuća u Zenici, ukraden srebrni nakit

072info.com

Zenica: Jedna osoba uhapšena zbog posjedovanja droge

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)