NGG “Za Čelik”: Dosta je bilo ponižavanja!

Klub se počeo polako dizati iz pepela te učinjen i najmanji korak predstavlja napredak za NK Čelik, a put do uspješnog kluba je i dalje veoma dug. Naš Čelik je napravio prve korake kao dijete koje je tek naučilo hodati i trenutno je u situaciji kada je neophodno posvetiti se i najmanjim detaljima, jer je devastiran i totalno zapušten u protekle dvije decenije, a tek predstoji borba za saniranje svih problema, koji niču kao gljive poslije kiše, ali i za svaku konvertibilnu marku kako bi se klub održavao u životu. Međutim, raduje nas činjenica da je stadion Bilino polje bio fino popunjen ove subote nakon prekida bojkota građana, navijača i simpatizera, a to daje nadu i ubrizgava optimizam, te snagu za buduća iskušenja s kojima će se klub suočavati i pokazuje da Zeničani, Robijaši i Čelikovci iskreno vole svoj klub, ali s druge strane došli smo i do saznanja koja ne idu nikako u prilog klubu, a koja pokazuju da je Čelik bio prepušten praktično da se ugasi „sam od sebe“.

Prema tome da odmah pređemo na stvar i da javnost obavijestimo o čemu je riječ – Grad Zenica odnosno bivši v.d. gradonačelnika Selver Keleštura je potpisao sporazum (LINK) sa NS/FS BiH u kojem stoji da će stadion Bilino polje dobiti brojače i video nadzor, ali i da NS/FS BiH te Grad Zenica ulaze u ovaj projekat u jednakom omjeru sa ulaganjima odnosno svaka strana sa po 50% potrebnih sredstava, a da reprezentacija BiH odnosno njene A, U21 i U19 selekcije imaju pravo koristiti stadion Bilino polje besplatno 5 utakmica godišnje, ali pazite sad, i tako u narednih 10 godina! Ovaj sporazum nam u suštini govori da Grad Zenica nije morao izdvajati sredstva za brojače pošto su NS/FS BiH potrebni, a Gradu i NK Čelik nisu. Umjesto toga, Grad Zenica je izdvojio sredstva iz svog budžeta koja nije morao, a još je dao stadion na besplatno korištenje reprezentaciji, dok je Čelik pri tom ostao bez ikakvih sredstava. Ovakav štetan sporazum u kojem se ne može izvući logičko razmišljanje predstavnika Grada Zenice u tom trenutku dovodi pod sumnju da su uopšte htjeli raditi u interesu Grada Zenice i NK Čelik, što bi svakako trebala biti dužnost svih predstavnika našeg grada.

U svakoj iole uređenoj zemlji nogometni savezi iznajmljuju stadione od grada domaćina za nacionalne selekcije uz određenu naknadu što je sasvim normalno, a kod nas Grad Zenica ustupa stadion badava na osnovu ulaganja NS/FS BiH, koja nisu definisana u tom sporazumu, a iz prošlosti što znači da se pripisuju retroaktivno. Naš savez je, nakon velikog razočarenja nacije kada je reprezentacija igrala protiv Danske, te kada se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo u Portugalu, morao pod pritiskom bh. javnosti prebaciti domaćinstvo u Zenicu. Nakon toga, opet su neke velike utakmice bile otete za domaćinstvo, iako ih je Zenica zaslužila, poput one sa tadašnjom reprezentacijom Srbije i Crne Gore te sa reprezentacijom Francuske. Grad Zenica je dobijao sredstva za iznajmljivanje stadiona te ih prosljeđivao NK Čelik, a ista bi se obično kompenzirala kroz kazne Saveza prema našem klubu na godišnjem nivou. Ta naknada je uvijek bila mali dio kolača, više poput nekog bakšiša u odnosu na ono što je NS/FS BiH zarađivao na našem stadionu. Takođe, NS/FS BiH je ulagao sredstva u stadion Bilino polje za svoje potrebe, a Grad Zenica je bio partner pošto je ulagao pare svih Zeničana kako bi reprezentaciji omogućio sve adekvatne uslove za uspjeh.

Sad se postavlja prvo pitanje, zar nakon svih utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine u Zenici i domaćinstva našeg grada, kao i već spomenutih ulaganja Grada Zenice, te izborenog plasmana na Svjetsko prventsvo u Brazilu igrama na Bilinom polju, ova gradska institucija ima dugovanja prema NS/FS BiH da bi reprezentativne selekcije igrale besplatno, što nigdje na svijetu nije slučaj, i to u narednih 10 godina? U sklopu ovog pitanja slijede svakako i druga potpitanja. Zašto je Grad Zenica postao darežljiv prema NS/FS BiH tek od polovine 2016. godine, dok je do tada uredno naplaćivao najam stadiona? Zašto su sada oduzeta ta sredstva od Grada Zenice, a koja bi bila namijenjena NK Čelik? Da li je ovakva poruka poslana i privrednicima da se drže na distanci od NK Čelik kako bi klub bio ostavljen u „pustinji bez vode“?

Ta sredstva su trebala ići NK Čelik i ovim sporazumom mu je u narednih 10 godina brutalno oduzeto ili bolje rečeno oteto između 500.000 i 1.000.000 KM po dosadašnjim cijenama najma stadiona, a klub ostavljen na cjedilu u ovim teškim trenucima i to na svom Bilinom polju. Umjesto toga, stadion će imati brojače i video nadzor, koji klubu nisu prijeko potrebni te se postavlja i drugo pitanje – da li su ova ulaganja koja su potrebna za odigravanje utakmica reprezentacije, ali ne nužno i Čelikovih utakmica pošto u Premijer ligi dosta stadiona nema ni adekvatne travnjake, reflektore, svlačionice i ostale potrebne infrastrukturne detalje, a kamoli brojače i video nadzor što propisi Premijer lige ne podrazumijevaju, onda srazmjerno proporcionalna desetogodišnjoj „dijeti“ kluba dok NSBiH uzima „cijeli kolač“ na našem stadionu? Ovakva razmišljanja ne dovode u pitanje ljubav prema domovini već je takva situacija kada se mora zauzeti čvrst stav, te reći dosta svakom obliku ponižavanja!

U ovom sporazumu Savez koristi obilato situaciju, brani svoje interese i ne obazire se ni najmanje na interese našeg grada i kluba, dok sva odgovornost leži na instituciji Grada Zenice, koji nije znao ili htio braniti svoje interese odnosno interese svih nas, a koji su ekvivalent interesa NK Čelik! U slučaju da se Grad Zenica postavljao drugačije i štitio svoje interese onda se ni Savez ne bi mogao ponašati robovlasnički. Idemo na treće pitanje – da li je v.d. gradonačelnika Selver Keleštura imao legitimitet potpisati ovu dugoročnu odluku u sklopu ovog sporazuma, jer funkcija v.d. gradonačelnika se koristi za tekuće obaveze do izbora legitimnog gradonačelnika izabranog glasovima građana na lokalnim izborima?

Sva postavljena pitanja su za sve one koji iskreno vole Čelik pošto ovim tekstom dajemo svakako i svoje mišljenje o štetnosti ovog sporazuma, ali vi imate pravo da donesete svoj sud. Postavite sebi ova pitanja i onda razmislite koliko je ovakvih detalja istrpio klub do sada, te i dalje ostao u životu, jer je institucija, a koju više ne smije niko izrabljivati, iskorištavati ili uništavati. Tu smo sad svi zajedno kao članovi kluba da branimo Čelikove interese, a gradske institucije takođe moraju zauzeti dugoročne stavove u interesu kluba koji predstavlja ovaj grad.

Uzmimo u obzir da se i izbor firme za održavanje stadiona podređuje reprezentaciji te da drugi klubovi plaćaju cca 60.000 KM održavanje svojih stadiona, a da Grad Zenica isplaćuje privatnom preduzeću ALBA Zenica, u kojoj je tek u ulozi manjinskog dioničara, cca 160.000 KM za iste poslove. Na djelu je klasično otimanje para od Grada Zenice i kluba, a u svemu tome se u negativnom kontekstu spominje NS/FS BiH, koji kao krovno tijelo predstavlja reprezentaciju Bosne i Hercegovine što sigurno nijednom Bosancu i Hercegovcu nije svejedno da se od državnog ponosa pravi pokriće za mutne radnje. Znamo da je na čelu NS ZDK, koji je u sklopu NS/FS BiH g. Muhamed Begagić, a koji je bio, ne tako davno, i direktor navedenog preduzeća ALBA. Međutim, nećemo sad previše ulaziti i u ovu temu već da se vratimo na trenutna saznanja.

Smatramo da je navedeni sporazum protiv interesa NK Čelik, koji predstavlja Zenicu, a znamo da je naš klub jedan od onih koji su najviše oštećeni na terenima Premijer lige BiH u posljednjih par godina, jer nema baš nikakvu zaštitu u toj krovnoj kući fudbala za našu državu, a što drugi koriste itekako i ponižavaju naš klub, a ono za šta se zalažemo je to da naš klub ima iste kriterije kao svi ostali klubovi, ništa više i ništa manje što spada svakako u okvire koncepta fair playa. Takođe, kada se igraju reprezentativne utakmice veoma mali broj karata se prodaje u Zenici, što je isto sramota, te uzimajući sve okolnosti u obzir onda ovakve odluke predstavljaju oduzimanje dostojanstva našem gradu i građanima, a sjetimo se da je gradonačelnik Zenice g. Fuad Kasumović govorio javno kako Zeničani ne smiju biti ponižavani te da moraju hodati uspravno i dostojanstveno. Izgleda je došlo vrijeme da Grad Zenica ispravlja svoje krive Drine, jer ova institucija ima „hipoteku“ zbog svojih djela u prošlosti, pa nešto slično kao što i NK Čelik mora nalaziti modus za vraćanje svojih dugova iako su novi ljudi u klubu, tako i trenutni gradonačelnik, te gradske institucije imaju nezahvalnu ulogu kada je Čelik u pitanju, jer je potrebno ispravljati grijehe svojih prethodnika poput ovog sporazuma, a nadamo se da će i nadležni organi početi raditi svoj posao.

U ovoj situaciji mora biti neminovno da Grad Zenica revidira ovaj sporazum, pa čak i u krajnjem slučaju poništavanjem istog po cijenu da reprezentacija ne igra više u Zenici pošto je javna tajna da je žele iseliti iz našeg grada čim se za to stvore uslovi, ali da Zenica, Čelik, Zeničani, Robijaši i Čelikovci ne budu više ponižavani, jer ne smijemo dati na sebe i moramo čuvati svoje dostojanstvo! Volimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu što nije bilo upitno apsolutno nikad, reprezentacija Bosne i Hercegovine je bila svaki put dobrodošla što se podrazumijeva i tako mora biti uvijek, ali ne smijemo više nikom dozvoliti, pa bilo to nekom iz “naših” redova ili NS/FS BiH, da nas degradira, jer je očito potrebno nekad pokazati da smo ponosni Zeničani i da nećemo klečati na koljenima već tražimo da svi predstavnici gradskih institucija na čelu sa gradonačelnikom brane stavove i interese našeg grada i kluba.

Za Čelik i Zenicu!