Ni direktorica KCUS-a nije vjerovala Fadilu Novaliću: Sebijini respiratori od 626.000 maraka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tri mjeseca nakon svjedočenja u Sudu BiH u predmetu protiv Fadila Novalića i drugih zbog afere „Respiratori“ Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, potpisala je odluku kojom ova zdravstvena ustanova kupuje devet respiratora po cijeni od 626.429 KM.

Sve znala

Riječ je o odluci o nabavci respiratora za potrebe Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Odluka je potpisana 16. juna 2021. godine, i to tri mjeseca nakon Sebijinog svjedočenja i odgovora tužiocima da se “ne sjeća“ kako su nabavljeni skupocjeni kineski respiratori plaćeni 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije.

Nabavku Fadilovih respiratora tada je pravdala tvrdeći da ovi aparati “spašavaju živote”.

No, aparate koji spašavaju živote zamijenila je drugima. I javnosti je promakla odluka o nabavci devet respiratora, i to u jeku afere i suđenja Novaliću.

Faksimil odluke o nabavci respiratora - Avaz
Faksimil odluke o nabavci respiratora. Avaz

Radi se o respiratorima, kako je navedeno u ugovoru, marke Evita V 600 proizvođača “Dragerwerk AG & Co” iz Njemačke.

– Meni su najdraži Drager respiratori – reći će Sebija na ročištu u Sudu BiH 24. marta 2021. godine.

Donacija FUCZ-a

I tri mjeseca kasnije potpisala je odluku o nabavci respiratora ove vrste. Devet ih je bez PDV-a koštalo 535.410 KM. Jedan respirator plaćen je, kako je navedeno u dokumentima, 59.490 KM. Ovi respiratori su po ugovoru izručeni 21. avgusta 2021. godine.

Da stvar bude gora, odluka je donesena nakon što je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) KCUS-u, također, donirala 30 Fadilovih respiratora, koji su korišteni u Klinici za anesteziju. Očito da ni Sebija nije vjerovala u Fadilove uređaje.

Tada su porodice tvrdile da njihovi najmiliji umiru na respiratorima ove marke, ali je to Sebija oštro demantirala. U cijelu priču usljed smrtnih slučajeva u KCUS-u uključili su se i Tužilaštvo i SIPA. Ali istraga se još vodi.

80 aparata u podrumu

Prema informacijama “Avaza”, u Kliničkom centru se nalazi više od 80 respiratora. Pitanje je koliko ih je u upotrebi. Neki su i dalje u podrumima. Pitanje je opravdanosti kupovine novih.

Faksimil odluke o izboru najboljeg ponuđača - Avaz
Faksimil odluke o izboru najboljeg ponuđača. Avaz

Avaz