Portal 072info

NI RADNICI NI PENZIONERI: Bivši radnici Krivaje dvije godine čekaju penziju!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Piše: A. Gutić

Četrdeset bivših radnika Krivaje, nakon više od dvije godine od podnošenja zahtjeva za penzionisanje, još uvijek dobija samo obećanja. Posljednje je bilo krajem februara, kada im je rečeno da će njihov problem biti brzo riješen. Jedina istina koja proizilazi iz datih  birokratskih objašnjenja, jeste da ih sistemski lažu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zahtjev za penzionisanje podnijeli su 22. februara 2017. godine, kada su stekli uslove. Vlada Federacije je shodno preuzetoj obavezi prilikom kupoprodaje Krivaje trebala izvršiti uplatu za uvezivanje staža. No, uplata će uslijediti tek krajem 2018. godine. Nada da će konačno dobiti rješenja za penziju brzo je splasnula. Ispostaviće se da ih birokratski aparat sada tretira po novom, u međuvremenu usvojenom zakonu o Penzijsko-invalidskom zakonu FBiH.

Uslove po starom zakonu su ispunjavali u trenutku predaje zahtjeva. Vlada nije na vrijeme uplatila nedostajuća sredstva. Više od dvije godine ovi ljudi sada nemaju primanja. Neki od njih radili su 40 godina. Pojedini su umrli, a njihovi nezaposleni supružnici sada nemaju pravo na porodičnu penziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mjesecima, godinama, pišu, mole, zakazuju sastanke da podsjete na svoj problem – od federalne vlade, preko resornog ministarstva do PIO/MIO fonda.

Posljednji sastanak imali smo 26. februara sa predstavnicima ministarstva industrije i PIO fonda. Dobili smo obećanje da ćemo biti riješeni u što kraćem roku, 10-15 dana. Do danas ništa od toga,” kaže Dervo Sadičkić jedan od “penzionisanih” radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što su nekada morali na ulicama i protestima tražiti svoje plate, ovi Krivajini radnici sada mole za svoje penzije.

“Zadnjih 15 godina sam stalno na ulici. Opet neka prava tražim, da li ću dobiti ne znam, ili ću prije u grob, ni to ne znam”, govori Zijad Mušić.

Više od dvije godine je prošlo od ispunjenja uslova i podnošenja zahtjeva za penzionisanje. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za to vrijeme nikome, od premijera Fadila Novalića, preko kompletne vlade, službenika ministarstva do Penzijsko-invalidskog fonda, plata nije kasnila niti dana. A platu dobijaju i da riješe situacije poput ove, za četrdeset radnika i njihovih porodica. Lagali su ih godinama prije, dok su uništavali Krivaju, lažu ih i sada, dok čekaju penziju…

Pogledajte Žurnalov dokumentarni film o pljački Krivaje

zurnal.info

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME