Portal 072info

Ni ratovi, ni korona, ni AIDS: Misteriozna magla uzrokovala smrt polovine svjetske populacije

smog
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos Prvom i Drugom svjetskom ratu i raznim pošastima poput španskog gripa, side i virusa korona, naučnici procjenjuju da je najgora godina u istoriji čovječanstva bila 536, jer je tada erupcija vulkana izazvala 18 mjeseci mraka na zemlji.

– Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina, pojašnjava istoričar sa Harvarda Michael McCormick za “Sience magazine”.

Te godine je misteriozna magla, za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana, prekrila Evropu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame.

– Sunce je bilo bez sjaja, cijelu godinu svijetlilo je mutno, poput Mjeseca, zabilježio je i Prokopije, vizantijski istoričar iz tog vremena.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stepeni Celzijusovih, čime je započeo najhladniji period u posljednjih 2.300 godina. U Kini je padao snijeg, zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali.

Sljedećih godina počela se pogoršavati situacija. Tako se 541. godine u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja je počela da se brzo širi. Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva Istočnog rimskog carstva, što je, navodi McCormick, ubrzalo njegov pad. Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Evropom i Bliskim istokom.

Neki istoričari smatraju da je ta pandemija kuge jedna od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 miliona ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme.

Inače, istoričari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536. godine. Tek prije dvije godine, analizom leda sa jednog švajcarskog glečera, ustanovljeno je da je te godine došlo do erupcije vulkana na Islandu, a njegov pepeo se proširio sjevernom hemisferom.

Uslijedile su još dvije erupcije, i to 540. i 547. godine. Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Evropi koji je potrajao sve do 640. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 20
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sladić otkrio od kada ćemo udisati čistiji zrak, kakvi će biti decembar i januar, zašto je važno nositi maske

Portal 072info

IQAir: Sarajevo jutros najzagađeniji grad na svijetu

Portal 072info

Sarajevo je večeras drugi najzagađeniji grad na svijetu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME